середа, 13 квітня 2011 08:56

Археолог стверджує, що знайшов цвяхи, яким розіп'яли Христа
5

Фото: Reuters

Археолог, журналіст і режисер-кінодокументаліст Симха Якубович, який раніше стверджував, що знайшов загублену могилу Ісуса Христа, зробив ще одне нове відкриття, знайшовши цвяхи, які були вбиті у хрест Ісуса.

12 квітня на прес-конференції в Єрусалимі, яка є презентацією його нового документального фільму "Цвяхи Христові", він готується повідомити, що йому вдалося знайти цвяхи, вбиті римськими воїнами в хрест Ісуса.

Проте, ізраїльські вчені скептично поставилися до версії, висловленої режисером.

Відомо, що в 1990 році, під час прокладання шосе через гай на околицях єрусалимського району Абу-Тор, була виявлена печера, в якій знаходилися невеликі кам'яні саркофаги для поховання кісток (оссуарії).

На думку археологів, поховання було зроблено в період Другого Храму. На одному із саркофагів було викарбувано ім'я "Каіфа".

Дослідники визнають, що ім'я "Каіфа" практично не зустрічалося в Юдеї періоду Другого Храму. Таким чином, вчені припустили, що печера могла служити склепом сім'ї первосвященика Йосипа Бар-Каїфи. Образ Каїфи відносять до голови суду над Ісусом Христом, чиє ім'я в українській транскрипції звучить або "Йосип Каіафа", або "Йосип Каіфа".

Крім саркофагів у печері були виявлені монети, парфуми, керамічна лампада і два іржаві цвяхи. Симха Якубович переконаний, що це цвяхи з хреста, на якому був розіп'ятий Ісус.

Згідно з версією, викладеною в новому документальному фільмі канадця, Каіфа, іудейський первосвященик, що добивався смертного вироку для баламута, який назвався Сином Божим, після розп'яття Ісуса став християнином.

Він не тільки зберіг цвяхи з хреста, а й забрав їх з собою в могилу в надії, що вони допоможуть йому в загробному житті.

У публікації в Haaretz наголошується, що археологи Управління старовиною не виключають, що поховання під Єрусалимом може належати первосвященикові Каіфу, проте висловлюють великі сумніви з приводу цвяхів.

Вчені відзначають, що досить часто в старовинних склепах разом з іншими знахідками попадаються іржаві цвяхи. Якубович, в свою чергу, заявляє, що важко уявити, щоб члени сім'ї первосвященика в саркофаг з його останками стали б класти сторонні предмети.

Проте вчені кажуть, що останки перекладалися в оссуарій практично в повній темряві, тому не виключено попадання сторонніх предметів в саркофаг.

Вчені відзначають, що найближчим часом, навряд чи, вдасться встановити істину і підтвердити чи скасувати версію Якубовича про знахідку цвяхів, так як після розкопок цвяхи безслідно зникли, і це при тому, що інші знахідки зі склепу зберігаються в архівах Управління старовиною або виставлені в Музеї Ізраїлю.

Зараз ви читаєте новину «Археолог стверджує, що знайшов цвяхи, яким розіп'яли Христа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути