понеділок, 11 червня 2018 08:21

Англійці випередили французів на 18 років

Англійці випередили французів на 18 років
Великий бар'єрний риф поблизу північно-східного узбережжя Австралії. Фото: BBC

Через значну віддаленість Австралії, її природа для європейців довго залишалась невідомою. 11 червня 1770 року англійський мореплавець Джеймс Кук відкрив біля узбережжя Австралії Великий Бар'єрний риф - близько 900 островів загальною протяжністю приблизно 280 км. Перед тим, першим із європейців висадився на новий континент. Зробив це за 18 років до французької експедиції.

1769 року планета Венера проходила між Сонцем і Землею. Для спостереження за цим унікальним астрономічним явищем було споряджено експедицію на чолі з відомим мореплавцем Джеймсом Куком. До складу експедиції входили натураліст, ботанік та художники. Кук мав при собі таємний пакет, який необхідно було відкрити після завершення астрономічних спостережень за небесними тілами.

В пакеті містився таємний наказ знайти п'ятий континент і за допомогою вчених – учасників експедиції дослідити його тваринний та рослинний світ. Крім того, необхідно було вивчити умови життя тубільців та оголосити новий материк володіннями Великої Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першовідкривачі Австралії у перший ж день побилися з аборигенами

В квітні 1770 року англійський корабель ввійшов у затоку на східному узбережжі Австралії, і учасники експедиції висадились на берег. Тут науковцям вдалось зібрати чималу колекцію дивних рослин. Тому Кук назвав цю затоку Ботанічною.

Далі корабель рушив на північ вздовж східного узбережжя Австралії. Невдовзі судно натрапило на підводні скелі Великого Бар´єрного рифа і отримало пробоїну. Після тривалого ремонту корабля експедиція в повному складі повернувся на батьківщину.

В січні 1788 року до берегів Австралії прибув французький корабель під командуванням капітана Жана Франсуа Лаперуза, щоб оголосити Австралію володінням Франції. Однак французи запізнились. На час висадки французького екіпажу на берег материка англійці уже встигли створити тут свою колонію.

26 лютого 1606 року члени експедиції голландської Ост-індійської компанії під керівництвом капітана Віллема Янсзона висадились поблизу сучасного півострова Кейп-Йорк і стали першими європейцями, що досягли Австралії. Тоді Янсзон помилково прийняв відкрите ним узбережжя частиною острова Нова Гвінея і назвав його Нова Зеландія.

Зараз ви читаєте новину «Англійці випередили французів на 18 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути