понеділок, 30 липня 2018 08:20

Американських матросів із потопленого крейсера з'їли акули

Американських матросів із потопленого крейсера з'їли акули
Американський крейсер "Індіанаполіс". Фото: U.S. Navy photo

Біля острова Гуам американський крейсер "Індіанаполіс" 30 липня 1945 року підбив японський підводний човен. Перед цим від доставив до місця призначення компоненти атомної бомби, скинутої через декілька днів на Японію. З 1196 членів екіпажу вижило лише 316 моряків. Катастрофа крейсера увійшла в історію ВМС США як найбільш масова загибель особового складу внаслідок одного затоплення.

Замовлений для флоту США в 1930 році, став другим і останнім кораблем в серії важких крейсерів типу "Портленд". За час служби крейсер отримав 10 бойових зірок за участь в боях Другої світової війни. Корабель був торпедований підводним човном I-58 Імператорського флоту Японії. Індіанополіс затонув через 12 хвилин. З тисяча сто дев'яносто сім чоловік на борту близько 300 потонули разом з кораблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родичам загиблих на авіашоу дали по 10 тис. грн

Приблизно 880 осіб залишилося на поверхні океану з декількома рятувальних шлюпок без їжі і води. За 4 дні, проведених у воді, що вижили зіткнулися з зневодненням, гіпотермією, нападами акул і сильними галюцинаціями. За деякими оцінками близько 60-80 моряків загинуло через напади акул, це вважається однією з найбільших акулячих атак.

Допомога прийшла тільки 2 серпня, коли плаваючих зауважив патрульний літак PV-1 Ventura. Рятувальникам вдалося підняти лише 321 моряка, з яких четверо незабаром померли. Перед затопленням "Індіанаполіс" посилав сигнали лиха, які були прийняті на трьох станціях. Жодна з них не зреагувала на повідомлення: командир першої був п'яний, командир другої наказав підлеглим не турбувати його, а командир третьої вирішив, що це обман японців.

Капітан Чарльз МакВей, який командував кораблем з листопада 1944 року, був одним серед тих, що вижили після загибелі судна, в день аварії йому виповнилося 47 років. У листопаді 1945 року він був притягнутий військовим трибуналом до відповідальності. У 1968 році МакВей застрелився з нагородного пістолета.

18 серпня 2017 року уламки крейсера були виявлені дослідницькою групою на дні Тихого океану на глибині понад 5400 метрів. При цьому точне місце розташування уламків не розголошується

Винищувач Су-27 впав у натовп на Скнилівському аеродромі у Львові 27 липня 2002 року. Там святкували 60-річчя 14-корпусу Выйськово-Повытряних Сил України. Загинули 77 осіб, із них - 28 дітей. Ще 250 людей поранені. Скнилівська трагедія стала найбільшою в світі за кількістю загиблих під час авіашоу

Зараз ви читаєте новину «Американських матросів із потопленого крейсера з'їли акули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути