середа, 05 грудня 2018 08:21

Золотошукачі повбивали корінних мешканців

Золотошукачі повбивали корінних мешканців
Американські золотошукачі у 1850-х роках Фото: Cameralabs

Президент США Джеймс Полк у зверненні до Конгресу 5 грудня 1848 року підтвердив відкриття золота у Каліфорнії. Це стало початком "каліфорнійської лихоманка" - з усього світу сюди з'їжджалися старателі на пошуки дорогоцінного металу. Вони витісняли та вбивали корінних мешканців - індіанців.

Перші старателі прибували з сусідніх штатів та Мексики. За шість років з невеликого поселення в 200 жителів Сан-Франциско перетворився в місто з населенням 36 тисяч чоловік. Під час розпалу "золотої лихоманки" місячна оренда кімнати в Сан-Франциско могла доходити до $2 тис., вартість одного яйця досягала $25, кілограм кави коштував $100 за сучасними цінами. Часто кухарі і прачки заробляли більше, ніж золотошукачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото жертв золотої лихоманки у 1850-х роках

Основні золоті розробки були зосереджені в передгір'ях Кордильєр, уздовж річкових долин. Щоб отримати золото, промивали річковий ґрунт у лотках та перекопували уламки і гірську породу на берегах рік і струмків.

Люди жили в наметах, дерев'яних халупах або каютах, виламаних з покинутих кораблів. В перші роки старателі заробляли дуже добре – золото було просто на поверхні землі та в водах річки. За півроку старатель заробляв стільки, скільки за шість років, працюючи кваліфікованим теслею чи муляром.

"Золота лихоманка" закінчилася в 1856 році. Дорогоцінний метал залишився тільки глибоко під землею, найкращі ділянки скупили великі гірничі компанії. Шукачі золота почали залишати Каліфорнію та повертатися додому. За цей час в Каліфорнії видобули майже чотири тисячі тони золота на суму понад $50 млрд в сучасних цінах. Найбільший самородок важив близько 88,5 кілограма.

Показали фотопортрети американських золотошукачів 1850-х років. Вони стали жертвами золотої лихоманки. Вирушили шукати дорогоцінний метал в Каліфорнії. У період між 1848 і 1854 роками в туди з'їхалися 300 тисяч чоловік. Мало кому вдалось справді знайти золото та розбагатіти.

Зараз ви читаєте новину «Золотошукачі повбивали корінних мешканців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути