четвер, 23 січня 2020 08:20

Американські солдати розстріляли і спалили дітей і жінок

Американські солдати розстріляли і спалили дітей і жінок
Бій кавалерії США проти індіанців, художник Чарльз Шрейвогел (1861-1912), Сполучені Штати Америки, 19 століття

Американські солдати помилково розстріляли і спалили 217 індіанців 23 січня 1870 року. "Бійнею Бейкера" називають каральну операція військ США проти табору вождя Важкого Бігуна.

За рік до того, п'ятеро індіанців із племені чорноногих із табору Гірського Вождя вбили скотаря Малколма Кларка і поранили його сина. Посварилися через крадіжку коней. Представники влади штату доручили арештувати, а за необхідності вбити Гірського Вождя і його спільників, 2-му кавалерійському полку під командуванням майора Юджніна Бейкера.

Стояли сильні морози, коли колона майора Бейкера на світанку підійшла до річки Маріас. Там тимчасово розташувався табір дружніх чорноногих – вождя Важкого Бігуна. Напередодні усі воїни цього табору пішли до пагорбів Суітграсс-Хіллс на велике полювання на бізонів. В таборі лишилися чотири сотні жінок та дітей на чолі із літнім вождем. Солдати почали стріляти зверху по табору. Провідник - солдат Джо Кіпп намагався пояснити Бейкеру і старшинам – що це не той табір. Бекейр був дуже п'яний, і відповів, що: "Різниці нема кого стріляти, вони всі чорноногі кляті індійці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індіанці продали уряду землі за безцінь

Солдати вбили 217 індіанців, лише 12 з них були чоловіками чи підлітками-воїнами. Заходили в кожен намет і оглядали кущі – шукали і добивали поранених. Атака тривала близько години. Бейкер забрав табун коней чисельністю 315 голів. Полонених - 140 осіб, захопив в полон. Без теплого одягу та їжі, в мороз майже 40°С Бейкер погнав у форт Бентон. По дорозі більшість індіанців померло від обмороження. До табору Гірського Вождя, щоб покарати вбивць білих людей, солдати так і не дійшли.

Майор Бейкер два місяці зволікав з офіційним звітом про каральну операцію. У рапорті написав: "173 індіанця вбиті, з яких 53 були жінки і діти". Проте вижилі індіанці звирнулися до влади і в пресу. Інцидент на річці Марайас викликав бурю обурення у громадськості.

На захист майора Бейкера став не тільки командувач округом Міссурі, а й глава індійського відомства у Вашингтоні Елі Паркер - чистокровний індіанець. Вони назвали операцію Бейкера "блискуче проведеної експедицією проти "ворожих" чорноногих". Суд пред'явив майору Бейкеру звинувачення в зловживанні алкоголем. Більше ніхто покараний не був. Рапорти військових і інших документів, що відображали ті події знищені.

9 травня 1832 року 15 вождів індіанців племен семінолів продали уряду США свої землі в штаті Флорида і перейшли на територію за річку Міссісіпі.

Зараз ви читаєте новину «Американські солдати розстріляли і спалили дітей і жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути