Ексклюзиви
субота, 09 березня 2019 08:20

Американські літаки кинули бомби на Японію

Американські літаки кинули бомби на Японію
Токіо у вогні після бомбардування. Фото: US Army

Американська авіація 9 березня 1945 року почала бомбардувати столицю Японії. Загинуло 84 тис. осіб. Значна частина Токіо була зруйнована.

У лютому 1945 року американські війська почали Операцію "Від'єднання" із захоплення острова Іодзіма. ВПС США отримали проміжну авіабазу для нальотів на японські міста. Бомбардування здійснювали стратегічні бомбардувальники Боїнґ B-29 "Суперфортеця", які визнані найкращими американськими бомбардувальниками Другої світової війни.

Бизько 1 млн осіб залишилося без даху над головою. Вогонь від пожеж було видно на відстані понад 200 км від Токіо. Однак населення не було деморалізоване, такі жертви мирного населення згуртували японців стійкіше протистояти ворогам.

Американці вирішили скидати не звичайні бомби, а запалювальні суміші. В Токіо були переважно дерев'яні будівлі й таке бомбардування завдало більших ушкоджень місту. Літаки скинули 1665 тонн запалювальних бомб і напалму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецька авіація занепала через нестачу пілотів

Бомбардування Токіо стало найкривавішим бомбардуванням в історії воєн. Генерал Кертіс Лемей, який командував американськими бомбардуваннями Японії під час війни, визнав, що якби Америка програла війну, його б засудили як воєнного злочинця.

Канцлер Німеччини Адольф Гітлер 26 лютого 1935 року підписав секретний декрет про заснування Люфтваффе - військово-повітряних сил Німеччини. Вони мали стати третьою складовою нової німецької збройних сил - після армії і флоту.

Зараз ви читаєте новину «Американські літаки кинули бомби на Японію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути