середа, 22 листопада 2017 13:29

Американська дослідниця розповіла про причини й наслідки Голодомору

Американська дослідниця розповіла про причини й наслідки Голодомору
У Києві представили книгу "Червоний голод. Війна Сталіна проти України". Фото: УНІАН

Американська дослідниця і журналістка Енн Епплбаум представила у Києві свою книжку "Червоний голод. Війна Сталіна проти України".

"Коли я почала вивчати джерела 1932, і те, що Сталін писав тоді, (я зрозуміла), що він постійно повертався до теми Громадянської війни. Я зрозуміла, що ця книга має починатися у 1917, щоб можна було побачити політику Радянського Союзу щодо України від того часу, і зрозуміти, як пояснювали голод у ті часи. Для Сталіна Україна була екзистенційною проблемою, бо він вірив, що заперечення більшовизму в Україні може вплинути на Москву. Мета голоду, з точки зору Сталіна, була в тому, аби радянізувати Україну. І голод був лише частиною цієї історії. Другою частиною був його напад на українську національну інтелектуальну еліту - письменників, художників, акторів, музейних працівників, релігійних діячів, а також українських партійних діячів", - розповідає вона, передає ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директор школи під час Голодомору прилаштував дітей до м'ясокомбінату

Авторка вважає, що Голодомор в Україні відрізняється від голоду в інших частинах СРСР. Йосип Сталін хотів використати його, щоб придушити селянські повстання українців.

"Якщо дивитися на довготермінові наслідки Голодомору, то знищення довіри до держави, напевне, є найважливішим, але далеко не єдиним. Наприклад, русифікація, яка йшла за Голодомором, створила багато викривлень у тому, як росіяни розуміли, що таке Росія, і що таке Україна. Так само це спотворило уявлення багатьох європейців про Україну, відмінності якої від Росії вони довго не усвідомлювали. Проте і уявлення багатьох українців про самих себе було викривлено: хто вони є, якій державі вони мають бути віддані, якою є їхня мова, чи є це двомовна країна, - я вважаю, що двомовність є серед великих переваг України", - каже Епплбаум.

Найближчим часом повинен вийти український переклад книжки.

Українські дипломати докладуть зусиль, щоб 2018 року США визнали Голодомор геноцидом. "Традиційно наприкінці листопада тисячі небайдужих збираються в Нью-Йорку в Соборі Святого Патрика, щоб вшанувати пам'ять безневинно загиблих під час штучно створеного режимом Сталіна в 1932-1933 роках Голодомору", - пише у Facebook посол України в США Валерій Чалий.

Зараз ви читаєте новину «Американська дослідниця розповіла про причини й наслідки Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути