вівторок, 19 грудня 2017 17:04

Американці завершили свою місячну програму 45 років тому

Американці завершили свою місячну програму 45 років тому
Фото Сернана, зроблене Шміттом. Фото NASA

19 грудня 1972 року на Землю повернувся екіпаж американського космічного корабля "Аполлон-17". Астронавти провели на поверхні Місяця рекордний час - 74 години 59 хвилин.

Цим польотом завершилася американська місячна програма.

Екіпаж складався з капітана Юджина Сернана, пілота космічного модуля Роналда Еванса та пілота місячного модуля, геолога Гаррісона Шмітта.

Політ розпочався вночі 7 грудня 1972 року з мису Канаверал у Флориді, США. На Місяць астронавти прибули 11 грудня. Здійснили посадку в долині Таурус-Літтров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA сказали, що завадить дослідити інші планети

Люди провели на Місяці 75 годин. Тричі вишли з місячного модуля на поверхню супутника. Проїхали на місяцеході 36 км. Застосовували вибухівку для геологічних досліджень і зібрали 1 кг місячної породи.

Екіпаж залишив на поверхні Місяця меморіальну табличку.

"Сьогоднішній виклик Америки викував майбутню долю людства. І, покидаючи Місяць в Таурус-Літтров, ми йдемо так само, як і прийшли, і, якщо буде на те Господня воля, повернемося, з миром і надією для всього людства. Бог в поміч екіпажу "Аполлона-17"", - сказав Сернан перед тим, як піднятися в корабель і полетіти назад на Землю.

Президент США Дональд Трамп підписав "Директиву №1" про інноваційну програму досліджень космосу, згідно з якою передбачається відправити космічну експедицію на Місяць. Церемонію підписання транслював YouTube-канал Білого дому.

Зараз ви читаєте новину «Американці завершили свою місячну програму 45 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути