пʼятниця, 22 лютого 2019 08:21

Американці придбали ще один штат для рабів

Американці придбали ще один штат для рабів
Флорида 1900 рік. Фото: shorpy.com

Угоду про передачу Флориди від Іспанії до США за $5 млн уклали 22 лютого 1819 року. Підписали договір державний секретар США Джон Адамс і міністр закордонних справ Іспанії Луїс де Оніс.

Експансія США в перші десятиліття XIX ст. спрямована була на сусідні іспанські володіння. Однією з них стала Флорида. Посилення рабства призвело до того, що за наполяганнями плантаторів-бавовнярів Півдня США в 1810-1812 pp. захопили Західну Флориду.

Скориставшись скрутним становищем Іспанії у зв'язку з рухом за відділення в її американських колоніях, американські плантатори самочинно проникають до Західної Флориди. Там проголосили її незалежність і звернулися до уряду США з проханням про її анексію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили 169-метровий пам'ятник першому президенту

США уклавши договір з Іспанією про перехід Східної Флориди до них, добилися одночасно відмови Іспанії від усяких територіальних домагань на північ від 42 паралелі. Флорида стала рабовласницькою територією США. $5 млн - на сьогоднішні гроші - це $69 млн.

"Іспанія ампутувала ногу, щоб бодай зберегти тіло", - писав про ту угоду російський посол у Вашингтоні Андрій Дашков.

На долю індіанців Флориди з самого часу появи європейців випала тяжка доля. Їх грабували і знищували з початку XVI в. іспанці, з 1564 р. французи-гугеноти. Потім прийшли знову іспанці, потім англійці. Після договору 1819-го - американці.

У столиці США 21 лютого 1885 року відкрили пам'ятник першому президенту країни Джорджу Вашингтону. 169-метровий мармуровий обеліск, збудований за проектом архітектора Роберта Міллса. На роботу пішло 36 років.

Зараз ви читаєте новину «Американці придбали ще один штат для рабів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути