Ексклюзиви
вівторок, 26 березня 2024 13:38

Американці захопили японський острів

Американці захопили японський острів
У битві за Іодзіму 1945-го втрати армії США перевищили втрати Японії. Фото: Національний архів США

26 березня 1945-го закінчилася битва між військами Японської імперії і США за контроль над островом Іодзіма. Стала першою військовою операцією США на території Японії.

Американці захопили Маріанські острови, які були розташовані за 2,5 тис. км від Токіо. Звідти почали бомбардування Японії. Командування американської армії вирішило взяти невеликий острів Іодзіму. З нього було зручно бомбити Токіо. Там знаходилось 2 аеродроми та радарна система.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент наказав почати бомбардування

Армія Японії створила мережу підземних фортифікаційних споруд, бункерів. Імператор відправив захищати острів 20 тис. солдат і офіцерів.

16 лютого розпочалося безперервне бомбардування острова американцями. Острів перетворився на справжнє пекло. Вся рослинність вигоріла й земля покрилася шаром вулканічного попелу. Розпочалася десантна операція.

В полон здалися 262 японці. Решта загинули від куль і у підземних тунелях.

У армії США кількість убитих і поранених становила близько 28 тис. вояків. Битва за Іодзіму була єдиною наземною операцією японських сил, у якій втрати США перевищили втрати Японії.

Японський імператорський флот 7 грудня 1941-го завдав авіаційних ударів по військових аеродромах на острові Оаху і по кораблях США в гавані Перл-Харбор. Японія розпочала війну проти США та Великої Британії на Тихому океані і в Азії.

Зараз ви читаєте новину «Американці захопили японський острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути