вівторок, 14 березня 2023 12:20

Аматор з металошукачем знайшов дорогоцінний скарб

Аматор з металошукачем знайшов дорогоцінний скарб
У Нідерландах знайшли древні монети та прикраси. Фото: Archeology West-Friesland/Fleur Schinning

У Нідерландах знайшли скарб золотих прикрас та срібних монет.

Аматор за допомогою металошукача виявив знахідку неподалік Хугвуда у провінції Північна Голландія. Опісля її передали до Національного музею старожитностей, передає HeritageDaily.

Виявили золоті сережки у формі місяця, два шматки сусального золота і 39 середньовічних дрібних срібних монет. Їх знайшли загорнутими у невеликі шматки текстилю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли унікальний римський обладунок

Дослідники датували артефакти 1200 і 1250 роками нашої ери. Найстаріші монети викарбували 1247 або 1248 році. На них зображений граф Голландії Вільгельм II.

Сережки могли бути сімейними реліквіями. Їх носили на капюшоні або ж пов'язці на голові. Одна з них має гравіювання у формі голови чоловіка, довкола якої виходять промені сонця. Це вважають зображенням божества Непереможного Сонця чи Sol Invictus. Його культ створив імператор Авреліан у 274 році. 25 грудня римляни проводили фестиваль День народження Непереможного Сонця.

Археологи у Баварії знайшли в могилі VI ст. гребінець зі слонової кістки. Він прикрашений з обох боків сценами з тваринами. Гребінець знайшли у могилі дорослого чоловіка віком від 40 до 50 років. Він був воїном, його поховали з довгим мечем, списом, щитом та бойовою сокирою.

Зараз ви читаєте новину «Аматор з металошукачем знайшов дорогоцінний скарб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути