Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2024 07:20

Акт Злуки: здійснилися мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України

Акт Злуки: здійснилися мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України
22 січня українці відзначають День соборності Фото: adm-km.gov.ua

22 січня 1919-го у Києві проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-української Народної Республіки.

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", – йшлося у зачитаному в центрі столиці універсалі.

Після цього відбувся молебень та урочистий парад українських військ. А наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Хусті. Тоді це місто було столицею Карпатської України – чехословацької автономії. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулася 30-титисячна маніфестація. Люди з'їхалися до столиці Карпатської України з усіх куточків краю на згадку про події 20-річної давнини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Соборності: мільйони українців утворили живий ланцюг

День соборності України – свято, яке символізує єдність українських земель. Це одне із найважливіших свят нашої країни. 22 січня також прийнято згадувати прийняття IV Універсалу Центральної Ради 1918-го. Ним проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки.

З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують "живий ланцюг" уздовж мосту Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами столиці. Такі ж акції проходять і в різних містах України, а всі охочі долучаються до дійства, беручи із собою державні синьо-жовті прапори та стаючи частинкою ланцюга.

На закритому засіданні Центральної Ради в будинку Педагогічного музею в Києві 22 січня 1918 року затвердили IV Універсал. Він проголосив Україну незалежною державою.

Рада зібралася у березні 1917-го з представників українських партій, наукових та громадських організацій. Керівником обрали лідера Товариства українських поступовців 51-річного професора історії Михайла Грушевського. 19 квітня 1917 року Всеукраїнський національний конгрес визнав Центральну Раду загальноукраїнською організацією.

23 червня 1917 року вона прийняла I Універсал, яким оголосила про готовність перебрати на себе державні функції на території України, і перед Тимчасовим урядом у Петрограді поставила вимогу надати їй автономію в рамках федеративної Росії.

Зараз ви читаєте новину «Акт Злуки: здійснилися мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути