середа, 12 грудня 2018 08:22

Якщо Росія продовжить красти, то пам'ятник Бандері з'явиться в Хабаровську - В'ятрович

Якщо Росія продовжить красти, то пам'ятник Бандері з'явиться в Хабаровську - В'ятрович
Росія отримає небезпечні наслідки крадіжки історії. Фото: пам'ятник Степану Бандері у Львові/kampot.org.ua

Пам'ятники великим українським діячам, що з'являються на карті Росії, можуть мати позитивний вплив.

Про це сказав голова українського Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в інтерв'ю "5 каналу", коментуючи те, що в російському Пскові аеропорт назвали іменем княгині Ольги.

При цьому В'ятрович нагадав, що історія ставиться іронічно до таких "крадіжок" та провів аналогію з пам'ятником князю Володимиру в Києві, який був відкритий в кінці XIX століття.

"Хай діячі української історії з'являються на карті Російської Федерації. Не бачу в цьому нічого крамольного. Звичайно, Росія думає, що вона таким чином посилить цю "прихватизацію" української історії. Але історія часом іронічно ставиться до таких речей", - сказав він.

В'ятрович згадав, як президент РФ Володимир Путін під час зустрічі з главою Франції Емманюелем Макроном назвав Анну Ярославну "нашою", а нещодавно в Москві звели пам'ятник Володимиру Великому.

"Ось бачите, в Москві вже буде один український пам'ятник, в Пскові буде один український пам'ятник. Може, коли-небудь з'являться і інші діячі української історії. Наприклад, в Хабаровську буде пам'ятник Степану Бандері", - сказав історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це спосіб мітити території" - письменник розповів, що робити з Аркою дружби народів

В'ятрович переконаний, що історія РФ вже підходить до кінця.

"Російська імперія починалася, по суті, з крадіжки історії Русі, але, напевно, це вже закінчується. І Російська імперія закінчується. Закінчуються її можливості для зловживань з історії. Все-таки в ХХІ столітті придумувати свою історію - це вже не працює. Це ж не XVIII століття".

Керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович скептично ставиться до присвоєння звання Героя України провіднику ОУН Степану Бандері.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Росія продовжить красти, то пам'ятник Бандері з'явиться в Хабаровську - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути