Ексклюзиви
вівторок, 13 квітня 2021 13:39

Яким було найпопулярніше туристичне місце Австрії 130 років тому
16

Яким був Тіроль на світлинах та картках кінця XIX ст.
Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA/
Яким був Тіроль на світлинах та картках кінця XIX ст.
Яким був Тіроль на світлинах та картках кінця XIX ст.
Яким був Тіроль на світлинах та картках кінця XIX ст.
Яким був Тіроль на світлинах та картках кінця XIX ст.

Показали кольоризовані фотографії Тіролю наприкінці XIX ст. Історична гірська область входила до цислейтанської частини Австро-Угорщини.

1890 року населення області становило майже 929 тис. осіб. Більшість були німцями, а 45% - італійцями та ладинами. Усі займалися переважно скотарством. Розводили коней, велику рогату худобу, овець, кіз. Одним із найулюбленіших занять жителів було полювання, пишуть "Хроніки Прекрасної Епохи".

Головним містом Тіролю, як і нині, був Інсбрук. Органом місцевого управління був ландтаг, голову якого призначав імператор. В імперський Рейхсрат Тіроль посилав 21 депутата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як одягались хорвати в давнину - добірка фото

В області працювали 236 фабрик і заводів. Робітники добували залізну руду, каміння, буре кам'яне вугілля, дерево сіль і торф. Виготовляли цеглу, фаянсовий посуд, меблі. Та найбільше займалися пивоварінням. Діяли 133 пивоварних заводи.

Тіроль мав важливе торгівельне значення, як шлях з Німеччини до Італії. Через нього перевозили велику рогату худобу, сир, вино, фрукти, шовкові та залізні вироби.

15 березня 1867 року набула чинності австро-угорська угода між австрійським імператором Францем Йосифом I і представниками угорського національного руху про перетворення централізованої імперії Габсбургів у дуалістичну, двоєдину, державу Австро-Угорщину, цілісність якої забезпечував австрійський імператор, який одночасно носив титул короля Угорщини.

До складу Угорського королівства - Транслейтанії - увійшли, крім Угорщини, території Трансільванії, Хорватії і Славонії, Воєводини, Карпатської Русі і місто Рієка. Уся інша територія імперії утворила австрійську частину монархії - Цислейтанії: Верхня і Нижня і Австрія, Штирія, Каринтія, Тіроль, Зальцбург, Форарльберг, Крайна, Горіца і Градішка, Трієст, Істрия, Далмація, Богемія, Моравія, Сілезія, Галичина і Буковина.

У такому вигляді Австро-Угорщина проіснувала до 1918 року, коли розпалась після поразки в Першій світовій війні на низку суверенних держав.

Зараз ви читаєте новину «Яким було найпопулярніше туристичне місце Австрії 130 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути