вівторок, 15 березня 2016 10:30

149 років тому на мапі світу виникла нова імперія

149 років тому на мапі світу виникла нова імперія

15 березня 1867 року набула чинності австро-угорська угода між австрійським імператором Францем Йосифом I і представниками угорського національного руху про перетворення централізованої імперії Габсбургів у дуалістичну (двоєдину) державу Австро-Угорщину, цілісність якої забезпечував австрійський імператор, який одночасно носив титул короля Угорщини. Про це пише "Цей день в історії".

У 1806 році після поразки Австрії у війні Третьої коаліції проти Франції Франц II Габсбург оголосив про складання з себе титулу і повноважень імператора, що привело до розпаду Священної Римської імперії. Прийнявши ще 1804 року титул імператора Австрії, Після завершення Наполеонівських воєн скликаний у Відні конгрес 8 червня 1815 року прийняв рішення про створення Німецького союзу, куди Австрійська імперія увійшла на правах одного з 35 суб'єктів.

Протиріччя між Пруссією і Австрією привели до Семитижневої війни між німецькими державами, в результаті якої 1866 року був утворений Північнонімецький союз на чолі прусським королем Вільгельмом I. Поразка у війні значно ослабила Австрійську імперію, яка на фоні активізації національних рухів опинилась під загрозою значно зміцнілої Пруссії на Півночі і Російської імперії на Сході. Посилення країни і збереження німецького домінування в країні Франц Йосиф I вбачав у зближенні з Угорщиною, в якій також посилились сепаратиські настрої після революцій в Європі 1848-49 років.

Секретні переговори між представниками імператора і авторитетним угорським політиком Ференцом Деаком почались ще 1865 року і їх результати були опубліковані в газетній статті, в якій Деак обгрунтовував переваги існування Угорського королівства в межах Австрійської імперії небезпекою сильних сепаратиських настрої слов'янських народів, особливо чехів, поляків і хорватів. На останніх етапах автро-угорських переговорів взимку 1867 року угорську парламентську делегацію очолив депутат сейму Дюла Андраші, якому вдалось укласти угоду про перетворення централізованої імперії Габсбургів у двоєдину державу.

За угодою, яка набула чинності 15 березня 1867 року, між австрійським імператором Францем Йосифом I і представниками угорського національного руху Австрійська імперія перетворювалась у дуалістичну державу Австро-Угорщину, цілісність якої забезпечував австрійський імператор, який одночасно носив титул короля Угорщини. До складу Угорського королівства (Транслейтанії) увійшли крім Угорщини території Трансільванії, Хорватії і Славонії, Воєводини, Карпатської Русі і місто Рієка; вся інша територія імперії утворила австрійську частину монархії (Цислейтанії): Верхня і Нижня і Австрія, Штирія, Каринтія, Тіроль, Зальцбург, Форарльберг, Крайна, Горіца і Градішка, Трієст, Істрия, Далмація, Богемія, Моравія, Сілезія, Галичина і Буковина).

У такому вигляді Австро-Угорщина проіснувала до 1918 року, коли розпалась після поразки у Першій Світовій війні на ряд суверенних держав.

Зараз ви читаєте новину «149 років тому на мапі світу виникла нова імперія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути