пʼятниця, 23 квітня 2021 11:11

Як запускали "прискорений розвиток" країни
7

Прихильники Народного Руху України під час мітингу з вимогою про розпуск Верховної Ради та на підтримку незалежності.
Мітинг на площі Пушкіна у Москві
Михайло Горбачов з дружиною на виборах 1990-го
Страйк шахтарів Кузбасу. Гірняки страйкують на центральній площі Прокоп'євська під час виступу генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова 1989-го
Черга за хлібом у Переславлі-Залеському, Ярославська область.

23 квітня 1985 року на пленумі ЦК КПРС у Москві генсек Михайло Горбачов проголосив програму прискорення соціально-економічного розвитку.

Вона дістала назву "перебудова". У такий спосіб Горбачов хотів побороти системний застій у СРСР. Держава відставала від капіталістичних країн. Але консервативне партійно-державне керівництво зволікало з реформами.

"Широко використовуючи досягнення науково-технічної революції, привівши форми соціалістичного господарювання у відповідність із сучасними умовами й потребами, ми маємо добитися суттєвого прискорення соціально-економічного прогресу. Іншого шляху просто немає", - заявив Горбачов на пленумі.

Планували перебудувати управління й планування, структурну та інвестиційну політику, повсюдно підвищити організованість і дисципліну. Слово "перебудова" в тексті доповіді згадувалося лише двічі. Але незабаром політику горбачовського прискорення стали саме так і називати.

Горбачов визнавав недоліки й проблеми СРСР. Але не прагнув використовувати інноваційні підходи для їх вирішення. У перший рік секретарювання Горбачова спостерігався приріст промислової та сільськогосподарської продукції. Але потім розвиток уповільнився. Вирішили реформувати політичну сферу.

У 1987-1988 роках ключовим гаслом перебудови стало "Більше демократії". Народні депутати тепер мали більше влади. Провину за гальмування "перебудови" генсек поклав на бюрократів. Провів кадрові перестановки, звільнив досвідчених апаратників. Партійні діячі почали займатися кооперацією, чим заклали основи майбутнього бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почали сприймати Москву як джерело проблем - історик розповів про наслідки Чорнобиля

Погіршення економічного становища спричинило розчарування "перебудовою". Довіру до влади підірвала аварія на ЧАЕС. Почали пробуджуватися національно-культурні рухи. Робітники влаштовували страйки. Вільні вибори до парламенту 1989 року позбавили КПРС домінантного становища.

До Вільнюса 22 березня 1990-го ввели радянські танки. Напередодні Верховна Рада Литовської РСР ухвалила рішення про вихід республіки зі складу СРСР. Москва оголосила незаконним рішення Литви й вимагали скасувати закони. Радянське керівництво почало проти Литви економічну блокаду.

Зараз ви читаєте новину «Як запускали "прискорений розвиток" країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути