четвер, 19 квітня 2018 10:20

Як Росія вперше анексувала Крим

Як Росія вперше анексувала Крим
Маніфест лише закріпив фактичний перехід півострова під владу російської корони. Фото: з відкритих джерел.

Перша анексія Криму відбулася 235 років тому. 1783-го указом Катерини II півострів вперше приєднали до Росії, мовляв, "решилися Мы взять под державу Нашу полуостров Крымский, остров Тамань и Кубанскую сторону".

Офіційно він був оголошений 9 липня і через півроку визнаний Османською імперією, колишнім сюзереном Кримського ханства.

Автор маніфесту князь Потьомкін отримав титул Таврійського.

Цей текст підсумував тривале суперництво Російської та Османської імперій за володіння і контроль над стратегічним плацдармом на півночі Чорного моря. Заручившись 1782 року підтримкою Австрії, наступного року Росія окупувала Крим, і маніфест Катерини II лише закріпив фактичний перехід півострова під владу російської корони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через сина Роксолани почався занепад Османської імперії

На момент Першої анексії кримські татари становили понад 90% населення півострова. Після чого більше як півтора століття вони зазнавали постійних гонінь, а зрештою і тотальної депортації з рідної землі.

Туреччина, яка також претендувала на ці землі, спочатку визнала їх за Росією. Але згодом почала готуватися до нової війни з сусідами, яка розгорнулася 1787-го і закінчилася підписанням Ясського мирного договору 1791 року. Він остаточно підтвердив право Росії на Крим.

Катерина ІІ наказала перейменувати фортецю Ахтіар у Криму на Севастополь. Датою заснування міста вважається 3 (14 червня) 1783 року. Тоді під керівництвом прапор-капітана, лейтенанта Дмитра Сенявіна заклали перші чотири кам'яні споруди Севастополя: будинок командувача Севастопольської ескадри Томаса Мекензі, каплиця, кузня в Адміралтействі і пристань, названа згодом Графською.

Зараз ви читаєте новину «Як Росія вперше анексувала Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути