четвер, 02 листопада 2017 11:03

Як носили Клеопатру до Цезаря

Як носили Клеопатру до Цезаря
Елізабет Тейлор в ролі Клеопатри. Фільм 1963 р. Фото: pochemuchka.info

2 листопада 69 року до н. е. народилась Клеопатра VII, остання єгипетська цариця. Походила з македонської династії Птолемеїв. Правила Єгиптом 22 роки. На монетах, які карбувалися за її правління, називала себе Новою Ізідою. Славилася розумом і освіченістю.

Початок правління Клеопатри припадає на 51 р. до н. е. Але єгипетська цариця ніколи не правила одноосібно. Послідовно змінилося три її співправителі. Спочатку два брати –Птолемей XIII і Птолемей XIV, що перебували з нею у шлюбі. А з 44 року до н. е. – син від Юлія Цезаря, Цезаріон, пише сайт vokrugsveta.ru.

Дуже багато міфів існує навколо особи цієї видатної жінки. Ось один з них. Клеопатру принесли "контрабандою" до палацу Юлія Цезаря в килимі. Насправді цей міф "пішов в народ" завдяки ефектній сцені з голлівудського фільму 1963 року. Перед Юлієм Цезарем (актор Рекс Гаррісон) розгортають візерунчастий килим. А всередині виявляється цариця Клеопатра (у виконанні Елізабет Тейлор).

Насправді царицю приніс в мішку для білизни її прибічник. Клеопатра хотіла переконати полководця підтримати її в боротьбі за владу. А згодом у творах XIX ст. замість мішка в цьому сюжеті з'являється килим. І все – через неправильний переклад творів Плутарха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Єгипті відбулась стрілянина: постраждали десятки осіб

Закінчила життя самогубством. Бо не змогла пережити загибелі Марка Антонія. За однією версією отруїлася від укусу багатьох змій. За іншою – від отрути, яка знаходилась у шпильці.

Однак ця романтична історія мало відповідає дійсності. "Через кілька днів після смерті Антонія Клеопатрі повідомили, що скоро вона відправиться в Рим", – пише Плутарх. Це могло означати тільки одне: цариці доведеться брати участь у тріумфі завойовника Єгипту Октавіана – як трофей. Ймовірно, Клеопатра вирішила померти, щоб уникнути ганьби.

Точна дата смерті Клеопатри не відома. Припускають, що сталося це 12 серпня 30 р. до н. е.

В Єгипті археологи знайшли невідому скульптуру цариці Тії. Вона була бабусею фараона Тутанхамона.

Зараз ви читаєте новину «Як носили Клеопатру до Цезаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути