четвер, 18 березня 2021 18:48

Як княгиня Ольга потрапила до арсеналу російської пропаганди

Як княгиня Ольга потрапила до арсеналу російської пропаганди
Княгиню Ольгу в РФ назвали російською правителькою. Фото: spzh.news

Всесвітній економічний форум у Давосі вніс княгиню Ольгу до списку жінок, що змінили світову історію. Але називали "російською правителькою та основоположницею сучасної Росії". Після зауважень вилучили її з переліку. Пояснили, що це "через суперечливу історичну інформацію".

"Росія успадкувала радянську пропаганду і використовує її. В її арсеналі були і київські князі. Намагання постійно інструменталізувати історію і використовувати у своїх політичних цілях не красить ні російське суспільство, ні владу, яка діє в такий безвідповідальний спосіб", - пояснив Gazeta.ua керівник Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Україна поступається Росії щодо популяризації своїх історичних діячів, бо не веде пропаганду. Замість неї розвиває здорову державну політику з ліберальною та ідеологічною гуманітарною сферою. Відповідно до Конституції та законів України.

"Що стосується війни за спадщину Руської держави, то Україна має здійснювати проєкти, підтримувати музейні інституції, дослідження, популяризацію постатей. Інакше цю спадщину експропріює не тільки Росія, а й інші сусіди. Як кажуть,святе місце пустим не буває", - веде далі голова УІНП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згадка про "російську" княгиню Ольгу та її чоловіка Івана зникла з мережі

Відповідно до зобов'язуючих документів, Український інститут національної пам'яті зосереджений на роботі з подіями ХХ століття.

"Це період із найбільшою кількістю непроговореної, сфальшованої і травматичної історії. Це перш за все Українська революція, Голодомор, Друга світова війна, боротьба дисидентів, проголошення незалежності і російсько-українська війна. Горизонт робіт величезний. Наших популяризаційних матеріалів, публікацій у соцмережах, роликів недостатньо, щоб покрити всі потреби. По мірі можливостей ми стараємося розширити горизонти, зачепити й інші періоди. Тому закликаємо академії, університети, музеї, приватних меценатів більше звертатися до цієї історії", - додав Антон Дробович.

Княгиня Ольга - руська княгиня із династії Рюриковичів. Дружина і кузина київського князя Ігоря, по загибелі якого восени 944 року зійшла на київський престол.

Княгиня київська з 945 по 964 роки. Мати Святослава Ігоровича.

Ольга перша прийняла християнство серед князів Києва.

Ліквідувала Древлянське племінне княжіння, упорядкувала збирання данини, організувавши по всій країні князівські погости і осередки судочинства. У зовнішній політиці підтримувала дружні стосунки із Візантією.

Зараз ви читаєте новину «Як княгиня Ольга потрапила до арсеналу російської пропаганди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути