середа, 21 лютого 2018 04:20

Ахтіарську бухту Катерина II перейменувала на Севастополь

Ахтіарську бухту Катерина II перейменувала на Севастополь
Ахтіарська бухта у Севастополі. Фото: Вікіпедія

21 лютого 1784 року російська імператриця Катерина ІІ наказала перейменувати фортецю Ахтіар у Криму на Севастополь – "священне місто" з грецької. За рік до цього Росія відвоювала півострів у Кримського ханства. Бухта Ахтіара підходила для облаштування бази військового флоту. Спершу в місті мешкали кілька сотень осіб. Наприкінці ХІХ ст. – понад 50 тис.

На березі Стрілецької бухти у 7—3 тисячоліттях до н. е. існувало неолітичне портове місто. В античну добу територію, на якій розташована частина сучасного Севастополя, займала грецька колонія Херсонес, заснована вихідцями з Гераклеї Понтійської в V столітті до н. е. Пізніше вона входила до складу Римської та Візантійської імперій. Під час своєї подорожі Херсонес відвідував святий апостол Андрій Первозванний. 988 року містом Херсоном оволодів київський князь Володимир Святославич. За легендою, тут він разом із своєю дружиною прийняв християнство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оборона Севастополя тривала 250 днів

Відразу ж після приєднання Криму до Росії (маніфест Катерини II "Про прийняття півострова Кримського, півострова Таман і всієї Кубанської сторони під Російську державу" виданий 8 квітня 1783 року) на півострів розпорядженням імператриці направлено фрегат "Обережний". Оглянувши в квітні 1783 року бухту біля селища Ахтіар, розташовану неподалік від руїн стародавнього міста Херсонеса Таврійського, капітан Берсенєв рекомендував її як базу для кораблів майбутнього Чорноморського флоту. Катерина II своїм указом наказала Потьомкіну влаштувати на його місці велику фортецю і назвати Севастополем. Місто будувалося на кошти, отримані Потьомкіним з новоросійських земель. Адміністративно Севастополь увійшов до складу Таврійської області, утвореної в складі Катеринославського намісництва.

Датою заснування Севастополя вважається 3 (14 червня) 1783 року. Цього дня під керівництвом прапор-капітана, лейтенанта Дмитра Сенявіна закладені перші чотири кам'яні споруди Севастополя: будинок командувача Севастопольської ескадри Томаса Мекензі, каплиця, кузня в Адміралтействі і пристань, названа згодом Графською.

Скориставшись політичною кризою в Україні в лютому-березні 2014 року Російська Федерація ввела сили спецпризначення, військову техніку та бойовиків і захопила Крим, блокуючи українських військових і займаючи адміністративні та господарські об'єкти.

Зараз ви читаєте новину «Ахтіарську бухту Катерина II перейменувала на Севастополь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути