Ексклюзиви
понеділок, 08 вересня 2014 11:25

80-тисячне московське військо розгромили в битві під Оршею 500 років тому

500 років тому в цей день війська Великого князівства Литовського розгромили армії Московського князівства, які переважали його майже в три рази.

Автор: trojza.blogspot.com
 

8 вересня 1514 року відбулася Оршанська битва, яка стала переломною під час чергової війни з Московським князівством, коли його війська намагалися захопити територію сучасної Білорусі.

Одним з головних героїв Оршанської битви був гетьман Костянтин Острозький. Він очолював 30-тисячне литовське військо, яке повністю розбило 80-тисячну московську армію.

Основною частиною кавалерії командував Юрій Радзивілл "Геркулес", окремими загонами - слуцький князь Юрій Олелькович, Іван Сапега.

Перемога в Оршанській битві зірвала плани по першому геополітичному розподілу Східної Європи, які будували московський цар та імператор Священної Римської імперії.

За ними Велике князівство Литовське повинно було припинити своє існування як незалежна держава, а його землі - відійти до Москви.

Після битви німецький імператор відмовився від союзу з Москвою і вступив в союз з великим князем Литовським і польським королем.

Нагадаємо, що наприкінці 1980-х років в Білорусі 8 вересня почали відзначати як День білоруської військової слави.

Зараз ви читаєте новину «80-тисячне московське військо розгромили в битві під Оршею 500 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути