Ексклюзиви
неділя, 24 грудня 2017 15:00

8 фактів про життя В'ячеслава Чорновола

8 фактів про життя В'ячеслава Чорновола
В'ячеслав Чорновіл був тричі одружений. 1960-го взяв перший шлюб з Іриною Бруневець, від якої має сина Андрія. Фото: uahistory.com

80 років тому – 24 грудня 1937 року – народився дисидент, журналіст і політик В'ячеслав Чорновіл.

Gazeta.ua пропонує 8 фактів про його життя.

1. Сім'я Чорновола зазнала переслідувань в 1937 році. Тоді заарештували рідного батькового брата Петра Йосиповича Чорновола, який не повернувся з ув'язнення. Зазнавав переслідувань і батько. Сім'ї доводилося переїжджати з села в село, міняючи місце роботи.

2. У 1966-му В'ячеслав Чорновіл відмовився свідчити у справі проти своїх друзів – братів Горинів, Мирослави Зваричевської і Михайла Осадчого. Навіть попри те, що на той час вони визнали провину і потреби уникати свідчень вже не було. За це був притягнутий до суду і отримав 3 місяці увязнення. Під час другого слідства, у 1972-му витримав 83 допити.

3. Кримінальні справи В'ячеслава Чорновола 1967 і 1972 років порушив прокурор Львівської області Борис Антоненко (1912-2010). Антоненко написав низку книжок про своє прокурорське минуле, боротьбу зі злочинністю і "українськими буржуазними націоналістами". У 2003-му йому призначена пенсія згідно із Законом України "За заслуги перед Україною". В червні 2006-му Антоненку оголосив подяку Генеральний прокурор України Олександр Медведько. А в 2007-му йому присвоєно звання "Почесний працівник прокуратури України".

4. Був тричі одружений. У 1960-му уклав шлюб з Іриною Бруневець, від якої має сина Андрія. Відносини припинились наприкінці 1962-го. З червня 1963 року зав'язав стосунки з Оленою Антонів, від якої має сина Тараса. Жінка загинула у автомобільній аварії у 1986 році. Остання дружина – Атена Пашко, померла у 2012-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ячеслав Чорновіл про "ввічливих і м'якеньких кадебістів" і "замучені огірки": із листів до куми

5. Від КГБ отримав прізвисько "Нєугомонний". Із спогадів вірменського дисидента та політв'язня Паруйра Айрякіна: "Він був наче напханий енергією, він навіть у зоні бігав, займався спортом. Багато читав, писав, покладену норму – ми шили рукавиці – виконував не за вісім годин, а за три години – решту часу він був зайнятий сам собою".

6. Чорновіл був кандидатом в президенти України. На виборах 1 грудня 1991-го за нього віддали голоси 7 420 727 українців (23,27%). Він зайняв друге місце слідом за Леонідом Кравчуком.

7. Після обрання гетьманом українського козацтва, на великій раді 21 червня 1992-го в Переяславі-Хмельницькому проголосив зречення присяги на вірність московському цареві, даної на Переяславській раді в 1654-му.

8. Похорон В'ячеслава Чорновола став однією з наймасовіших акцій часів Незалежності. У ньому взяли участь від 150 до 250 тис. осіб. Це також наймасовіший похорон в Україні. Труна з тілом була виставлена в Київському будинку вчителя. Черга від нього тягнулася до Хрещатика. До Володимирського собору труну несли на руках. Після панахиди, процесія рушила до пам'ятника Шевченку, а звідти на Байкове кладовище.

25 березня 1999 року В'ячеслав Чорновіл загинув у автокатастрофі на шосе під Борисполем. Автомобіль врізався в КамАЗ з причепом, який розвертався посеред шосе. В'ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар лідера Народного Руху Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Самі обставини дуже загадкові: видимість в той день була нормальна, отже водій Чорновола повинен був побачити вантажівку, що стояла посеред дороги. Вже наступного ранку, не дочекавшись висновків експертів, керівник МВС Юрій Кравченко заявив, що це — нещасний випадок, і іншої версії слідство не розглядатиме.

Зараз ви читаєте новину «8 фактів про життя В'ячеслава Чорновола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути