четвер, 30 жовтня 2014 15:22

78 років тому виник Легіон, який стер з лиця землі місто Герніка
1

Герніка
Фото: Пабло Пікассо

30 жовтня 1936 року в Німеччині було створено "Легіон Кондор" — з'єднання військової авіації нацистської Німеччини, підрозділ Люфтваффе, який був відряджений для підтримки іспанських націоналістів під проводом Франциско Франко.

Легіон складався з чотирьох ескадриль бомбардувальників (по 12 в кожному) і чотирьох ескадриль винищувачів. Також до складу легіону входили загони протиповітряного та протитанкового захисту.

Перші німецькі літаки почали іспанську кампанію ще на початку серпня 1936 року, коли вони допомагали перевозити солдатів Франко з північної Африки до Іспанії.

Беручи участь у громадянській війні, Німеччина скористалася нагодою, щоб випробувати та вдосконалювати нову зброю і військову тактику. В Іспанії пройшли бойове хрещення такі винищувачі, як Messerschmitt Bf 109, бомбардувальники Heinkel Не 111, пікіруючий бомбардувальник Junkers Ju 87 Stuka. Ці літаки відігравали важливу роль протягом перших років Другої Світової Війни.

"Легіон Кондор" здобув сумну славу під час бомбардування міста Ґерніка 26 квітня 1937 року, яке засудила вся світової спільноти. Ця трагедія надихнула Пабло Пікассо на створення відомої картини "Ґерніка", яка драматично показувала страждання цивільного населення під час війни.

Зараз ви читаєте новину «78 років тому виник Легіон, який стер з лиця землі місто Герніка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути