середа, 04 березня 2015 22:16

"То він закінчив і консерваторію, і медінститут" - 66 років тому народився автор "Червоної Рути" Володимир Івасюк
7

З батьками та сестрою
Фото: espreso.tv
Портрет сестри
Дівчина, якій Івасюк присвятив пісню "Червона рута", одногрупниця Марія Соколовська
Володимир Івасюк з Тетяною Жуковою - жінкою, з якою планував одружитися. Тетяна таємничо щезла після загибелі Володимира і не виходила відтоді на зв'язок

4 березня 1949 року у містечку Кіцмань народився видатний українським композитор, автор пісні "Червона рута" Володимир Івасюк. Через 30 років його знайшли повішеним у Брюховицькому лісі на Львівщині.

У 17 років Володимир Івасюк потрапив на облік до міліції. Квітневого дня 1966-го він із друзями прогулювався рідною Кіцманню — райцентром Чернівецької області, де народився. Випили трохи вина. Хтось із компанії зняв шапку і закинув на погруддя Леніна, що стояло на високому постаменті. Інший поліз знімати. Скульптура впала і розкололася. Хлопці отримали по 15 діб за хуліганство.

Всю увагу екзекутори зосередили на Володі як організаторі пияцтва, — згадував його батько, Михайло Івасюк. — На екзамени на атестат зрілості направили інструктора райкому. Він стежив, аби Володя не склав їх на "відмінно". З історії йому поставили "четвірку", і за поведінку.

Сім'я переїжджає до Чернівців. Івасюк успішно складає вступні іспити до медичного інституту. Та раптом згадують справу піврічної давнини, й перед початком навчального року його виключають. Хлопець іде працювати на завод. Керує заводським хором. Через рік поновлюється в медінституті.

А вже через 2 роки, 1972-го ансамбль "Смерічка" з піснею "Водограй" став лауреатом всесоюзного телевізійного фестивалю "Пісня року"

– Володю, швидко приїжджай до Москви! – чує в слухавці 23-річний композитор Володимир Івасюк грудневого вечора 1972-го. – На "Пісні року" будемо співати твій "Водограй".

Дзвонить йому до Львова з готелю в центрі Москви 29-річний Левко Дутківський – художній керівник ансамблю "Смерічка" з райцентру Вижниця Чернівецької обл. -Колектив приїхав до Москви на запис концерту "Пісня року".

Володимир Івасюк пакує легку валізу і бере квиток на літак до Москви.

За чотири місяці – у квітні 1973 року – "Смерічка" виходить на професійну сцену – із Вижницького будинку культури до Чернівецької філармонії. У гастрольному графіку – по 30 – 40 концертів на місяць. Гастролюють по всьому СРСР. "Смерічка" проривається до десятки найкасовіших колективів Союзу.

Та наприкінці 1975-го ансамбль розпався. Далися взнаки непосильний творчий темп, щільний гастрольний графік.

Однак навіть розпад ансамблю не зупинив Володимира Івасюка – він продовжував писати нові пісні, аж поки 18 травня 1979 року у Брюховицькому лісі під Львовом його знайшли мертвим. Володимиру Івасюку були лише 30 років.

Тіло 30-річного чоловіка висіло на мотузці. Під деревом валялася його порожня сумка (з неї зникли музичні партитури). На руці покійного залишилися годинник, у кишені лежали дрібні гроші.

До цих пір залишається таємницею обставини смерті композитора. Причини смерті називають різні – самогубство через кохання, замовне вбивство агентами КДБ, творча криза.

Детальніше про версії загибелі Володимира Івасюка читайте "Обличчя знівечене, без очей, поламані пальці" – загадкова смерть Володимира Івасюка 35 років тому.

Зараз ви читаєте новину «"То він закінчив і консерваторію, і медінститут" - 66 років тому народився автор "Червоної Рути" Володимир Івасюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути