субота, 14 червня 2014 09:00

5 європейських держав підписали Шенгенську угоду 29 років тому

Автор: old.europe.bg
 

29 років тому цього дня поблизу міста Шенген п'ять європейських держав - Бельгія, Люксембурґ, Нідерланди, Німеччина та Франція - підписали договір "Про скасування паспортного і митного контролю між країнами Європейського Союзу", за яким погодились на поступове скасування контролю на спільних кордонах і запровадження вільного пересування своїх громадян.

Угода про поступову відмову від прикордонного контролю була підписана 14 червня 1985 року на судні "Принцеса Марі-Астрід" посеред ріки Мозель, в місці сходження кордонів Люксембургу, Франції і ФРН і отримала назву по найближчому до цього місця містечка Шенген (Люксембург).


У 1990 році тими ж п'ятьма державами була підписана "Конвенція про введення в дію і застосування Шенгенської угоди", якою було передбачено створення Шенгенської зони з повним скасуванням регулярного паспортного контролю, уніфікацією візової політики для власників звичайних паспортів.


Шенгенська угода набула чинності 26 березня 1996 року і діяла до 1 травня 1999 року, коли вона увійшла як складова частина законодавства ЄС - нові члени Шенгенської угоди не підписують окремий договір, а беруть зобов'язання виконувати Шенгенські правила як частину законодавства ЄС.

Ірландія та Великобританія приєднались до Шенгенської угоди на обмежених умовах. 15 березня 2006 року прийнято Шенгенський кодекс про кордони, що змінював Шенгенську конвенцію.


Станом на 2014 рік угода діє в 26 країнах: Австрії, Бельгії, Болгарії, Греції, Данії, Естонії, Ісландії, Іспанії, Італії, Латвії, Литві, Люксембурзі, Нідерландах, Німеччині, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччині, Словенії, Угорщині, Фінляндії, Франції, Чехії, Швейцарії, Швеції.

Зараз ви читаєте новину «5 європейських держав підписали Шенгенську угоду 29 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути