понеділок, 09 січня 2017 11:53

5 маловідомих історичних місць Львова
5

Gazeta.ua пропонує вашій увазі цікаві історичні місця Львова, про які рідко знають туристи.

1. Палац графів Туркулів-Комелло. Розташований на вулиці Пекарській, 50-А. Побудували його в 1840-1844 рр. для родини Дідущицьких. У ті часи була моди на романтизм. Тож палац звели у стилі неоготики. Тепер тут навчальний корпус університету ветеринарної медицини.

 
2. Львівська цитадель. Фортифікація, зведена у 1850—1856 рр. Будували її не для захисту міста від зовнішніх ворогів, а щоб можна було обстрілювати Львів, якщо в самому місті спалахне повстання. Цитадель складається із чотирьох башт та казарм. Тут були бої під час Першої світової війни, українсько-польської війни 1919 р. На цеглі досі є сліди від обстрілів та графіті, вирізані польськими солдатами в 1919 році. Під час Другої світової війни тут був концтабір для військовополонених. Зараз будівлю казарм займає банк, в одній з башт - готель.
 
3. Гора страт. Узгір'я на вул. Клепарівській. З 18 ст. на ній страчували злочинців. В 1768 тут вбили гайдамацьких ватажків. В 1847 австрійці повісили на горі польських патріотів Теофіла Вісьнєвского та Юзефа Капусціньского. В їхню честь польська громада встановила на горі обеліск.
 
4. Янівський концтабір. Розташовувався за часів німецької окупації на вул. Шевченка (тоді Янівська). Тут ув'язнювали та знищували євреїв. За час існування Янівського концтабору в ньому було вбито від 50 до 200 тисяч людей. Тепер на місці концтабору діє Личаківська виправна колонія №30.
 
5. "Лощина". Закинуті підземні комунікації на території стадіону СКА. вул. Клепарівська. Їх побудували, як військовий вузол зв'язку на випадок ядерної війни. "Лощина" розташована на 35 м. під землею. Має 7 поверхів, 54 кімнати та шахту ліфта. До 1980 бункер тримали в бойовій готовності, потім із нього винесли усе цінне. Зараз "Лощина" стоїть порожня.
 
Зараз ви читаєте новину «5 маловідомих історичних місць Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути