вівторок, 30 червня 2015 14:54

495 років тому загинув імператор ацтеків Монтесума

Автор: Wikipedia
  Антоніо де Соліс. Монтесума ІІ - імператор ацтеків.
Антоніо де Соліс. Монтесума ІІ - імператор ацтеків.

30 червня 1520 року під час повстання проти іспанського колоніального режиму загинув 54-річний Монтесума II, імператор ацтеків, котрий без бою здав імперію військам Ернана Кортеса і наказав своєму народу підкоритися завойовникам.

Столиця ацтеків місто Теночтитлан було засноване в 1325 році племенами мисливців та збирачів на острові в центрі озера Текскоко поблизу сучасного Мехіко. Всього лише за століття завдяки великому прогресу в системі ведення сільського господарства навколо міста розвинулась потужна цивілізація, яка на момент приходу Монтесуми II до влади в 1502 році простяглася на південь до сучасної Нікарагуа. Монтесума обклав податями численні дрібні племена і підтримував свій режим на величезній території завдяки придушенню будь-яких проявів невдоволення.

В березні 1519 року молодий аристократ Ернан Кортес висадився на узбережжі Мексиканської затоки з 500 солдатами, сотнею моряків і 16-а кіньми. Кортес легко переміг місцеві племена і заснував на узбережжі місто Веракруз. Тут Кортес зайнявся підготовкою своєї армії, спалив усі кораблі, щоб запобігти можливій зраді своїх соратників, і почав просування вглиб мексиканської території. Серед племен, підкорених ацтеками, він швидко знайшов союзників, які підтримали його у прагненні завоювати Теночтитлан. Монтесума II, дізнавшись про завойовників, намагався підкупити Кортеса, але безуспішно, і 8 листопада 1519 року півтисячі іспанців і тисяча воїнів племені тлакскалтек без бою увійшли в Теночтитлан. Іспанців зустріли з почестями, а Кортес зумів добитися такого впливу на Монтесуму, що фактично став правителем величезної імперії.

Весною 1520 року Кортес довідався, що на материк висадився іспанський загін для підкорення Кортеса. Кортес залишив у Теночтитлані гарнізон із 80 солдатів і кількох сотень воїнів племені тлакскалтек, а сам з основним військом вирушив проти іспанського загону.

Розбивши його і повернувшись в червні до столиці ацтеків, він застав повстання проти влади Монтесуми і Кортеса, яке набуло такого розмаху, що знесилені довгим походом іспанці були змушені 30 червня 1520 року тікати з Теночтитлану. Цього ж дня, вночі Монтесума був убитий: за іспанськими свідчення - ацтеками, за ацтекськими - іспанцями. Його спадкоємцем на троні став його ж брат Куітлахуак.

У травні 1521 року Кортес повернувся до Теночтитлану, після тримісячного штурму взяв місто, стратив ацтекського імператора і проголосив себе правителем Мексиканської імперії.

Зараз ви читаєте новину «495 років тому загинув імператор ацтеків Монтесума». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути