вівторок, 27 грудня 2016 10:28

37 років тому штурмували палац афганського президента

37 років тому штурмували палац афганського президента

27 грудня 1979 року радянський спецназ ГРУ та КДБ напали на резиденцію президента Афганістана Хафізулла Аміна. Це була спланована операція під кодовою назвою "Шторм - 333".

Радянська влада не довіряла Хафізуллі Аміну. Вона підозрювала афганського президента у зв'язках із ЦРУ. СРСР прийняв рішення вбити Аміна і замінити його лояльним лідером.

Під час обіду Амін і його гості відчули себе погано, деякі, в тому числі і сам Амін, знепритомніли. Головним кухарем палацу був Михайло Талібів, азербайджанець, агент КДБ, прислужували дві радянських офіціантки. Дружина Аміна негайно викликала командира президентської гвардії, який почав дзвонити в Центральний військовий госпіталь і в поліклініку радянського посольства. Їжа й сік були негайно направлені на експертизу, а кухарі були затримані. До палацу прибула група радянських і афганських лікарів. Радянські лікарі не знали про спецоперацію і надали допомогу Аміну. Це насторожило афганську охорону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми нагадаємо їм Афган" - сирійська Аль-Каїда пригрозила Путіну.

О 19:10 радянські диверсанти підірвали вузол підземних комунікацій зв'язку, який залишив Кабул без телефону. Цей вибух був сигналом початку штурму.

Штурм почався о 19:30 за місцевим часом. Почалися перестрілки між радянськими солдатами та охоронцями палацу. Афганці втратили убитими більше 200 чоловік. Снайпери тим часом зняли вартових, що стояли біля вкопаних в землю танків.

Потім дві самохідні зенітні установки відкрили вогонь по палацу, а ще дві - по розташуванню афганського танкового батальйону охорони.

На 4 БТРах спецназівці КДБ рушили до палацу. Одну машину підбили охороною Аміна. Увірвавшись до палацу, штурмовики "зачищали" поверх за поверхом. Вони кидали гранати й стріляли з автоматів.

Коли Амін дізнався про напад на палац, він наказав своєму ад'ютантові повідомити про це радянських військових радників. Він сказав: "Радянські допоможуть". Коли ад'ютант доповів, що нападають саме радянські, Амін в люті шпурнув в нього попільницю і крикнув:"Брешеш, не може бути!". Аміна застрелили під час штурму палацу.

Радянський батальйон бився ще добу, після чого афганці втікли в гори.

Під час штурму палаца загинули 5 офіцерів спецназу КДБ, 6 військових і 9 десантників. Загинув і керівник операції - полковник Бояринов.

Також загинув Хафізулла Амін, двоє його дітей і 800 афганських солдат і офіцерів.

Штурм палацу став передумовою Афганської війни 1979-1989 років.

У 1967 році професор Білл Подліч з університету Арізони Університету приїхав разом з родиною в столицю Афганістану - Кабул, де два роки викладав у Вищому Педагогічному Коледжі, організованому під егідою ЮНЕСКО.
Крім викладацької діяльності, професор постійно знімав все, що відбувалося навколо, завдяки чому зараз ми можемо побачити унікальні фотографії мирного Афганістану 60-х років минулого століття.
Зараз ви читаєте новину «37 років тому штурмували палац афганського президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути