середа, 04 травня 2016 13:35

37 років тому прем'єр-міністром Великої Британії стала "залізна леді"

37 років тому прем'єр-міністром Великої Британії стала "залізна леді"

4 травня 1979 року на дострокових парламентських виборах у Великобританії перемогу здобула опозиційна Консервативна партія. Прем'єр-міністром країни стала 53-літня Маргарет Тетчер.

На парламентських виборах 1970 року перемогу здобула Консервативна партія під керівництвом Едварда Хіта. Маргарет Тетчер була призначена міністром освіти і науки. Після поразки консерваторів на наступних виборах Тетчер вступила в боротьбу за пост голови партії і очолила її 11 лютого 1975 року. Головною ідеєю Тетчер була відмова від побудови держави загального добробуту. Повідомляє "Цей день в історії".

Вона засуджувала гонку озброєнь, за що в публікації радянської газети "Красная звезда" Маргарет Тетчер назвали "Залізною леді". Пізніше цю публікацію процитувала британська "The Sunday Times" і прізвисько закріпилось за Тетчер у міжнародній журналістиці.

4 травня 1979 року Тетчер стала першою жінкою - прем'єр-міністром Великобританії. На цій посаді Тетчер зробила значні кроки у реформуванні британської економіки. На парламентських виборах 1983 року консерватори знову отримали підтримку виборців. На авторитет Тетчер вплинула і перемога Британії у Фолклендській війні проти Аргентини.

Завдяки прийнятим урядом Тетчер жорстким і непопулярним заходам в економіці та соціальній сфері, вдалося домогтися стабільного економічного зростання. Це сприяло третій перемозі Тетчер, яку вона здобула на виборах 1987 року. Під час свого третього прем'єрського терміну Тетчер провела реформу оподаткування та скоротила дотації державним підприємствам.

У зовнішній політиці Тетчер орієнтувалася на США . Вона підтримувала ініціативи Рональда Рейгана щодо СРСР, до якого обидва політики ставилися з недовірою. Але позитивно оцінила "перебудову" Михайла Горбачова. Тетчер прохолодно ставилася до ідеї поглиблення європейської інтеграції, розглядаючи її як спосіб забезпечення вільної торгівлі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Неймовірне життя "залізної леді" Маргарет Тетчер у фото

У 1990 році під час виборів голови партії Тетчер вже не мала відповідної підтримки. Зрозумівши, що в другому турі програє своєму опоненту, відмовилась від подальшої боротьби і подала у відставку. У віці 66 років Тетчер прийняла рішення піти з британського парламенту, залишаючись довічним членом Палати лордів.

Нагадуємо, що Маргарет Тетчер у 1993 році сказала про колегу з уряду, який порадив їй піти у відставку: "Це була зрада з посмішкою на обличчі. Можливо, це було найгірше з усього".

Зараз ви читаєте новину «37 років тому прем'єр-міністром Великої Британії стала "залізна леді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути