Ексклюзиви
понеділок, 15 лютого 2016 10:30

27 років тому Афганістан покинули радянські солдати

27 років тому Афганістан покинули радянські солдати

15 лютого, в Україні вшановують учасників бойових дій на території інших держав. 27 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу. Про це повідомляє видання "Цей день в історії".


З 620 тисяч радянських військовослужбовців-учасників Афганської війни 1979—1989 рр. 150 тисяч (24,19% загальної кількості) становили громадяни України. Упродовж війни загинуло 2572 українців (17,09% всіх втрат). Удвічі більше українських ветеранів Афганістану померли в післявоєнний час від хвороб і наслідків бойових поранень.

Інформуємо, що військове втручання Радянського Союзу розпочалося у грудні 1979 року нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі. Було вбито президента країни Хафізуллу Аміна і його оточення , а 12 грудня ввели в Афганістан "обмежений контингент" Радянської Армії. Як формальну підставу Політбюро ЦК КПРС використовувало неодноразові прохання керівництва Афганістану.

У конфлікті брали участь збройні сили уряду Демократичної Республіки Афганістан (ДРА) з одного боку і озброєна опозиція (моджахеди, або "душмани") — з іншого. Боротьба велася за повний політичний контроль над територією Афганістану. Моджахедам в ході конфлікту підтримку подавали військові фахівці США, ряд європейських країн-членів НАТО, а також пакистанські спецслужби.
Точне число загиблих у війні афганців невідоме. Наявні оцінки коливаються від 1 до 2 млн чоловік.

Зараз ви читаєте новину «27 років тому Афганістан покинули радянські солдати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути