понеділок, 27 жовтня 2014 18:22

269 років у тому у Глухові народився геній, який просив світ "Не відвержи мене"

269 років у тому у Глухові народився геній, який просив світ "Не відвержи мене"
Памятник Максимові Березовському у Глухові. Фото: Mama Che

27 жовтня 1745 року у Глухові у козацькій родині народився великий український композитор Максим Березовський. У Глухові діяла потужна Глухівська музична школа, де виховувалися музики для роботи при дворі російських імператорів. Вищу освіту здобув у Києво-Могилянській академії, де почав писати власні твори.

У 1758 році через виняткові вокальні дані відряджений до Петербурга (Росія), де став солістом у Придворній співацькій капелі князя Петра Федоровича. Там познайомився з тогочасною європейською музикою. В 1759-60 роках виступав як співак-соліст в Італійській оперній трупі в Оранієнбаумі та Петербурзі.

У 1769 році поїхав на навчання до Італії у Болонській філармонічній академії. Брав уроки у відомого композитора та історика музики падре Джованні Батіста Мартіні, у якого навчався близько восьми років. Аби мати право бути капельмейстером, витримав іспит 15 травня 1771 року на звання академіка філармонії в Болоньї разом з чеським композитором Йозефом Мислівечеком. Варто зазначити, що в ці ж роки у Болонській академії навчався ще юний Моцарт.

У 1771 році Березовський отримав звання maestro di musica і був обраний членом Болонського філармонічного товариства. 1773 року  у Ліворно була поставлена опера Березовського "Демофонт". Таким чином, Максим Березовський став першим українським автором опери. На початку 1774 року разом з ескадрою російських кораблів під керівництвом Олексія Орлова повернувся в Петербург.

Повернувшись 1774 року до Російської імперії, Максим Березовський зіткнувся із байдужістю урядовців. Йому обіцяли місце директора Кременчуцької музичної академії, але цим задумам не судилося здійснитись. Максим Березовський був зарахований (без посади) церковним півчим і капельмейстером Придворної співацької капели.

Постійні нестатки, неможливість знайти застосування своїм творчим силам привели композитора до нервової недуги. 22 березня 1777 року Максим Березовський помер. У двадцятих роках ХІХ століття поширилась версія про його самогубство, проте біографи композитора аргументовано відкидають її як безпідставну.

Трагічна доля судилася творам Березовського - вони або припадали пилом, або взагалі були знищені. Більшість творів Березовського збереглася в рукописах. Були видані тільки поодинокі композиції, які, власне, й принесли йому світову славу.

Серед них виділяється псалом "Не отвержи мене", який ми вам і пропонуємо послухати у виконанні "Київської камерати".

Зараз ви читаєте новину «269 років у тому у Глухові народився геній, який просив світ "Не відвержи мене"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути