вівторок, 05 серпня 2014 11:50

250 донецьких шахтарів зупинили наступ фашистів на Одесу

Автор: aphoto.od.ua
  Монумент під Одесою, поставлений на честь героїзму донецьких шахтарів
Монумент під Одесою, поставлений на честь героїзму донецьких шахтарів

У серпні 1941 року в дні оборони Одеси там розташовувався 1-й Чорноморський полк морської піхоти. 412-а батарея берегової оборони цього полку прикривала Одесу.

Румуни і німці, які рвалися до міста, раз за разом робили відчайдушні спроби знищити батарею. Для її захисту кинули нове поповнення - шахтарів з Донбасу.

Їх навіть не було чим озброїти: тільки 10 гвинтівок на 250 чоловік. На прохання шахтарів їм видали тільники, 5-6 гранат на кожного, ножі і саперні лопатки.

У своєму першому і останньому бою вони врятували батарею від захоплення, але загинули всі до єдиного. Навіть могили були розорені окупантами.

Довгий час про подвиг 412-й батареї нагадувала лише гранітна плита, розташована між капонірами 1-й і 2-й гармат.

Автор: aphoto.od.ua
 

Воїни-шахтарі Донбасу прибули в обложене місто разом з 1-м (до 600 чоловік) і 2-м (до 700 чоловік) загонами моряків-добровольців.

Ці морські загони в короткі терміни були сформовані флотом в Криму для поповнення сухопутних частин Одеського оборонного району. Перші два загони прибули до Одеси з Севастополя вранці 22 серпня на кораблях Чорноморського флоту - крейсері "Червоний Крим", есмінцях "Дзержинський" і "Фрунзе".

Для шахтарів пройти це перевтілення було не складно, тому як вихідці з гірницької середовища завжди володіли високими військовими якостями. Важка і небезпечна праця в мирний час була в чомусь схожою на бої на фронті.

Пізніше бійцям батареї розповіли, що їх рятівниками були шахтарі з міста Сталіно, які ціною свого життя врятували не тільки батарею, але і Одесу.

Зараз ви читаєте новину «250 донецьких шахтарів зупинили наступ фашистів на Одесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути