неділя, 21 вересня 2014 14:48

202-й день народження відзначає Нікітський ботанічний сад
30

Розарій Нікітського саду. 1930-ті роки
Фото: http://kajuta.net
Співробітники Нікітського ботанічного саду.  1929-й рік

Свій 202-й день народження відзначає сьогодні один з найдавніших дендраріїв України - Нікітський ботанічний сад. Дендропарк саду є унікальним зібранням рослин з усіх континентів, а відтак популярним місцем відпочинку та екскурсій. Розташований на Південному березі Криму між селищем Нікіта та Чорним морем за 7 км від Ялти.

Нікітський ботанічний сад засновано у 1812 році ботаніком Христіаном Стевеном. Ним було зібрано понад 4500 видів рослин, а загальна кількість висаджених дерев — 14 332 екземпляри.

У червні 1811-го, за активної участі відомого ученого-ботаніка Росії М.Біберштейна, в Петербурзі був підписаний "Указ про установу в Криму Імператорського казенного ботанічного саду". У тому ж році біля села Нікіта (нині селище Ботанічне) у місцевого поміщика Смірнова куплено 375 десятин землі. Пост директора саду Біберштейн запропонував своєму помічникові, 30-річному ученому Христіану Стевену. Вже у вересні 1812-го, зробили перші посадки. За 14 років невтомної діяльності Христіан Стевен, якого згодом прозвали "Нестором російських ботаніків", зібрав більше 450 видів екзотичних рослин.

Сад простягався по берегу Чорного моря на кілометр і піднімався вверх по схилу на висоту 200 метрів. Станом на 1964 рік у верхньому парку існували пальми, які витримували 14-градусні морози. Найстарішому кедру саду - 170 років, а його висота сягає більше двадцяти метрів. Окрасою саду були і залишаються - бамбуковий гай, алея пірамідальних кипарисів, секвойя гігантська, якій більше 130 років, та багато інших екзотичних дерев та рослин.

Колекція саду налічує 30 тисяч видів, гібридів і сортів рослин практично всіх країн світу. У Нижньому парку саду росте каліфорнійський дуб, який ніде більше в нашій країні не зустрічається.

Екскурсія по Нікітському саду починається з Верхнього парку, де вздовж оформлених алей можна побачити насадження рослин, завезені зі всіх континентів Землі: бамбука з Північного Китаю, вічнозеленого дуба кам'яного, могутніх дерев ялиці, платана, секвойядендрона гігантського. У цій частині Саду росте тис ягідний, такий, що досягає 500-річного віку, нагадуючи про тутешню минувшину реліктових лісів. Нижній парк — найстаріша частина Нікітського саду, створена у першій половині XIX століття. Тут привертають увагу оливковий гай, закладений понад 160 років тому. Приморський парк, краще за інших захищений навколишніми гірськими гребенями, клімат тут м'якший, і тому в цій частині Нікітського саду представлені найбільш теплолюбиві вічнозелені форми рослин.

По обидві сторони від Приморського парку лежать ще два цікаві об'єкти Нікітського саду. На сході — заповідник Мис Мартьян, де зберігається цінний куточок реліктового субсередземноморського лісу, в якому виростають в невинних умовах рідкісні дерева, чагарники і трави, — всього біля 500 видів — і все це багатство на 120 гектарах заповідної суші. Заповідник є природною лабораторією учених саду, тому для масових екскурсій він закритий. На захід від Приморського парку, ближче до Ялти, розташований парк на мисі Монтадор, де разом з аборигенними видами — дубом пухнастим, ялівцем високим — виростає ряд реліктових хвойних екзотів: багато видів сосни з різних країн світу, метасеквойя з ніжною, обпадаючою на зиму хвоєю. Тут можна помилуватися також посадками сосни піцундської, природні насадження якої в Криму збереглися на Південному березі лише на мисі Айя на заході і в Новому Світі на сході. Дивує відвідувачів і старий гай мамонтових дерев, посадки кипариса мексиканського, гутаперчевого дерева і інших екзотів.

У Нікітському ботанічному саду знято багато радянських фільмів: "Пірати ХХ століття", "Дванадцята ніч" з Георгієм Віциним та Кларою Лучкою в головних ролях. Тут знімали деякі епізоди з фільму "Асса" з Віктором Цоєм в головній ролі. Саме в альтанці знімали відомий епізод з "Пригод Буратіно", де Мальвіна навчала Буратіно писати.

До 200-річчя Нікітського ботанічного саду НБУ випустив ювілейну монету. У 2012-му, на реконструкцію унікальної оази виділили 20 мільйонів гривень.

Щороку сад відвідує близько 600 тисяч екскурсантів. Нині ювіляр зустрічає гостей щойно відкритим на головній площі біля басейну пам'ятником давньоримській богині квітів Флорі, яскравими барвами та пахощами пізніх троянд, ранніх хризантем й навіть розквітлих восени кетягів бузку.

Зараз ви читаєте новину «202-й день народження відзначає Нікітський ботанічний сад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути