середа, 28 травня 2014 11:00

17 років тому Україна "по-братськи" поділила Чорноморський флот з Росією

17 років тому цього дня Україна і Росія поділили Чорноморський флот.

Автор: bbc.co.uk
 


28 травня 1997 року в Києві підписали пакет документів про розподіл Чорноморського флоту між Росією і Україною.

Після розпаду СРСР в 1991 році радянський Чорноморський флот перейшов під контроль України на основі територіальної приналежності, адже головна база флоту - Севастополь разом з Кримом входили у склад незалежної України.

Однак частина офіцерів флоту, підтримувана владою з Москви, почала бунт проти української влади, вимагаючи повернення в Росію.

За таких умов 3 серпня 1992 року відбулась зустріч українського і російського президентів Л. Кравчука і Б. Єльцина, які домовились розділити флот.

Проте доки йшли переговори, флот перейшов під повну владу Росії. Росіяни відмовлялись виїжджати із Севастополя, сподіваючись, що місто все-таки перейде під владу РФ.

Хоча спершу мова йшла про рівноправний розподіл флоту, вже на зустрічі в червні 1995 року Б. Єльцин і Л. Кучма домовились, що 18, 3% кораблів перейдуть у ВМС України, а 81,7 % суден - до ВМС Росії.

В свою чергу військово-морські бази у Ізмаїлі, Одесі, Очакові, Керчі, Донузлаві і Балаклаві і ще 10 баз морської авіації перейшли під контроль ВМС України.

Натомість Росії дозволялося мати на території України 338 кораблів і суден, чисельність особового складу яких не може перевищувати 25 тис. Осіб. Окрім того, до складу флоту може входити 22 військових літака.

У 1997 році офіційно підписали документи, а термін знаходження флоту у Севастополі було продовжено до 2017 року.

Продовження історії відбулося у 2010 році, коли Президент України В. Янукович і Президент РФ Д. Медведєв підписали нову угоду, продовживши термін перебування російського флоту у Севастополі до 2042 року, замість чого Україна отримала знижку на російський газ.

Зараз ви читаєте новину «17 років тому Україна "по-братськи" поділила Чорноморський флот з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути