Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2017 04:22

150 років тому Маркс обґрунтував загибель капіталізму

150 років тому Маркс обґрунтував загибель капіталізму
Обкладинка першого тому "Капуталу" Карла Маркса. Фото: Вікіпедія

14 вересня 1867 року побачив світ перший том "Капіталу" Карла Маркса (1818 — 1883).

"Капітал" Карла Маркса складається з чотирьох томів. Перший том складається з 7 підрозділів і 5 розділів. Предметом дослідження цього тому є процес накопичення капіталу. Підрозділ першого тому присвячений проблемі аналізу товару та його властивостей. У другому підрозділі книги поданий аналіз перетворення матеріальних цінностей в капітал. Марксом вводиться вперше поняття товару – робочої сили. Він доказує, що об'єм робочої сили на капітал проходить власне через обмін еквівалентами. Працівник намагається створити вартість більшу, ніж у робочої сили. Підрозділи третій і п'ятий присвячені в першу чергу питанню теорії додаткової вартості. Тут розкриваються причини і проблеми зіткнення двох класів: буржуазії і пролетаріату. Ідеолог подає своє визначення капіталу через класову теорію. Шостий підрозділ містить погляди Карла Маркса на проблему заробітної плати як результат перетворення форми вартості та ціни робочої сили. У сьомому розділі основна проблема присвячена розкриттю самого процесу накопичення коштів, тобто мається на увазі капітал. Кульмінацією сьомого підрозділу є формування всезагального для усіх закону накопичення капіталу, який звучить так: капітальне накопичення є результатом збільшення розмірів підприємств у ході боротьби конкурентів і росту абсолютної величини безробіття. Таким чином Маркс доводить ідею загибелі капіталізму і перемогу над ним робочого класу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Капітал" Маркса видадуть в українському перекладі Франка

Існують три редакції першого тому Капіталу. Перша редакція (1867) відрізняється від наступних відмінним змістом першої глави та наявністю "додатку" з альтернативним вмістом. Друга німецька редакція (1873) в якій перша глава основана на додатку попердньої редакції. Французька редакція (1872—1875) побачила світ в окремих випусках, перекладач Дж. Рой, відредагована Марксом, який скористався цією нагодою аби підправити текст в багатьох місцях. Твори Карла Маркса в українському перекладі вперше з'явилися наприкінці 1870-х років. Зокрема, Іван Франко 1879 року переклав українською 24-й розділ "Так звана первісна акумуляція" з 1-го тому "Капіталу", але не зміг його опублікувати. У 1890-х роках кілька україномовних перекладів праць Маркса з'явилися у Галичині. У повному обсязі "Капітал" було перекладено українською мовою лише у XX сторіччі. 1-й том ("Процес виробництва капіталу") було надруковано 1927 року в Харкові "Державним видавництвом України".

Другий том книги "Капітал" собою складає три підрозділи. В першому із них автор описує такий термін як капітал.Третій том книги повністю присвячений проблемам виробництва капіталістичного характеру. Четвертий том розпочинається з історії розвитку теорії економіки Карла Маркса. У ньому також подається критика зі сторони Адама Сміта і Давида Рікардо, а також інших представників економічних поглядів.

Карл Генріх Маркс народився 5 травня 1818 року в Трірі, Пруссія. Освіту отримав в гімназії Тріра. Після її закінчення вступив в університет міста Бонн, потім Берлінський університет. У 1841 році Карл Маркс закінчив університет, захистив докторську дисертацію. У той час він захоплювався висуненням атеїстичних, революційних ідей у філософії Гегеля. 1842-1843 роках працював у газеті "Rheinische Zeitung". Після закриття газети захопився політичною економією. Одружившись на Дженні Вестафлен, переїхав у Париж, де познайомився з Енгельсом. Після цього Маркс жив у Брюсселі, Кельні, Лондоні. У 1864 році їм була заснована "Міжнародна робоча асоціація". "Капітал" Маркса є одним з найважливіших його робіт. Філософія Маркса щодо устрою держави стверджує, що політично панівний клас громадян керує країною. Карл Маркс помер 14 березня 1883 у Лондоні, у віці 64 роки і похований на Хайгейтському цвинтарі.

Зараз ви читаєте новину «150 років тому Маркс обґрунтував загибель капіталізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути