середа, 03 грудня 2014 13:51

142 роки тому британець Сміт розшифрував клинописне повідомлення про всесвітній потоп

142 роки тому британець Сміт розшифрував клинописне повідомлення про всесвітній потоп
Клинописна табличка

3 грудня 1872 року співробітник Британського музею, знавець клинопису ассирійців Джордж Сміт виступив на засіданні Лондонського товариства біблійної археології з сенсаційною заявою.

В ході розшифровки клинописних табличок з міді, виявлених в стародавньому місті Ніневія, йому вдалося прочитати уривок оповіді про Гільгамеша, де розповідалося про Всесвітній потоп.

Таблички датувалися 3 тисячоліттям до нової ери. За змістом повідомлення про потоп практично збігалося з історією, описаною в Біблії, проте було створене на 7 століть раніше.

На початку наступного року вчені організовали ще одну експедицію до Ніневії. Її метою стало виявлення відсутніх частин історії про Гільгамеша. Джорджу Сміту вдалося виявити всі фрагменти, а також таблички з хронологічним зазначенням всіх вавилонських династій.

У листопаді 1873 року Британський музей організував ще одну експедицію, яку очолив Сміт. Археологічні дослідження на городищі Коюнджік були продовжені.

Через три роки Британський музей відправив Сміта на пошуки іншої частини бібліотеки вавилонського царя Ашшурбаніпала. У селі Ікісджі археолог захворів і помер. Королева Вікторія подарувала дружині і дітям Джорджа Сміта щорічну пенсію в знак визнання його заслуг перед історичною наукою.

Зараз ви читаєте новину «142 роки тому британець Сміт розшифрував клинописне повідомлення про всесвітній потоп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути