Ексклюзиви
середа, 17 грудня 2014 11:34

111 років тому брати Райти, пролетівши 37 метрів над землею, започаткували нову еру авіації

Автор: Wikipedia
  Вілбер Райт
Вілбер Райт

17 грудня 1903 року біля містечка Кітті-Хок (штат Північна Кароліна) Орвіл Райт здійснив перший у світі політ на літаку, важчому за повітря, який він сконструював разом зі своїм братом Вілбером. Біплан "Флаєр 1" був обладнаний бензиновим двигуном внутрішнього згорання і протримався у повітрі 12 секунд, подолавши відстань 37 метрів.

Орвіл і Вілбер Райти виросли в місті Дейтон (штат Огайо) і зацікавились авіацією в середині 1890-х років після ознайомлення з польотами на планерах німецького інженера Отто Лілієнталя.

На відміну від старших братів, Орвіл та Вілбер не закінчили навіть коледжу, але мали природній талант до вирішення складних технічних проблем. В 1892 році вони придбали механічний прес і відкрили магазин з продажу та ремонту велосипедів. Згодом вони почали виробництво власних велосипедів і цей досвід разом із непоганими прибутками від бізнесу дав можливість реалізувати заповітне бажання - збудувати перший у світі літак.

Спеціально для цього брати оселились в Кітті-Хок, де протягом року дули стабільні і помірковані вітри, а рельєф був придатний для тестування планерів. Перший планер, збудований братами Райт в 1900 році, виявився невдалим. Лише через рік, принципово змінивши конструкцію, вдалось зробити апарат, придатний для польотів.

У 1901 року брати Райт збудували спеціальний "вітровий тунель", в якому протестували більше 200 конструкцій як самого літального апарату, так і окремих його частин - крил і корпусів. Систематичний підхід дав свої результати - у 1902 році на новому планері-біплані з керованим хвостовим оперенням брати Райт здійснили кілька сотень вдалих польотів.

Автор: Wikipedia
  Орвіл Райт
Орвіл Райт

В Дейтоні за допомогою механіка Чарльза Тейлора Райти вони виготовили чотирициліндровий двигун внутрішнього згорання з водяним охолодженням. Влітку 1903 році на його основі збудували літак, перевезли його частинами в Кітті-Хок і 14 грудня здійснили спробу піднятись в повітря. Але двигун заклинило при зльоті і його довелось ремонтувати три наступні дні. 17 грудня о 10-35 в присутності п'яти свідків пілотований Орвілом Райтом літак піднявся в повітря і за 12 секунд подолав 37 метрів. Почалась нова ера в авіації. Цього ж дня було проведено ще три тести і під час останнього Вілбер зумів пролетіти за 59 секунд 262 метри.

Сьогодні перший літак братів Райт зберігається в Національному музеї авіації і космонавтики у Вашингтоні.

Зараз ви читаєте новину «111 років тому брати Райти, пролетівши 37 метрів над землею, започаткували нову еру авіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути