середа, 19 грудня 2018 08:20

110 кг каміння зібрали під час висадки на Місяць

110 кг каміння зібрали під час висадки на Місяць
Шмітт зробив фото Сернана, що стоїть біля американського прапора. Фото: NASA

19 грудня 1972 року на Землю повернувся екіпаж американського космічного корабля "Аполлон-17".

Шоста і остання висадка людей на Місяць була здійснена на космічному кораблі "Аполлон-17". Він був запущений 7 грудня. В команду увійшли командир "Аполлона-17" Юджин Сернан, пілот командного модуля Роналд Еванс і пілот місячного модуля - перший вчений-космонавт, геолог Харрісон Шмітт.

У той час, як Еванс здійснював витки навколо Місяця, Шміт і Сернан за час трьох вилазок, що тривали по 7,2, 7,6 і 7,3 години, зібрали рекордні 110 кг місячної породи. Екіпаж пройшов на місяцеході 34 км по долині Тельця, відкрив в кратері Шорти так звану "помаранчеву бруд", що представляє собою помаранчеві кульки з склоподібних матеріалу, і залишив на місячній поверхні комплекс найскладнішого обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зворотний бік Місяця знімали на "трофейну" кіноплівку

На сьогодні ця місія залишається останнім пілотованим польотом на Місяць і останньої висадкою людей на її поверхню. Пластина, залишена на сходах нижній сходинці Челленджера говорить: "Тут Людина завершив своє перше дослідження Місяця, грудень 1972, н.е. Нехай дух миру, з яким ми прибули, відіб'ється в життях всього людства". На пластині зображені два земних півкулі і видима сторона Місяця, а також підписи Сернана, Еванса, Шміта і президента Річарда Ніксона.

Радянська автоматична станція "Луна-3" вперше сфотографувала зворотний бік Місяця і передала його зображення на Землю 7 жовтня 1959 року.

Зараз ви читаєте новину «110 кг каміння зібрали під час висадки на Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути