четвер, 28 липня 2016 12:39

102 роки тому Австро-Угорщина оголосила війну Сербії

102 роки тому Австро-Угорщина оголосила війну Сербії

28 липня 1914 року Австро-Угорщина оголосила війну Сербії.

На стороні Сербії виступили країни Антанти, Австро-Угорщину підтримала Німеччина. 1 серпня Австро-Угорщина оголосила війну Росії, а ще за два дні - Франції і Бельгії. Після Першої світової війни припинили своє існування чотири імперії. Країни-учасниці втратили більш як 10 млн солдатів і близько 12 млн мирних жителів. Повідомляє "Цей день в історії".

Формальним приводом до війни стало вбивство 28 червня в Сараєво спадкоємця австро-угорського престолу сербським терористом з організації "Млада Босна". Організація виступала за об'єднання південних слов'ян в єдину незалежну державу. 23 липня Австро-Угорщина висловила звинувачення, що у вбивстві винна Сербія. Австро-Угорщина висунула ультиматум Сербії, щоб та покарала причетних до скоєного та допустила австрійську поліцію на свою територію. У відповідь Сербія оголосила мобілізацію і погодилась лише на частину умов ультиматуму.

28 липня 1914 року Австро-Угорщина оголосила, що Сербія не виконала умови ультиматуму і оголосила їй війну. У відповідь Росія виступила на підтримку Сербії, на що Німеччина відповіла 1 серпня оголошенням війни Росії, а ще через два дні - Франції і Бельгії. 6 серпня Росії війну оголосила і Австро-Угорщина.

До кінця 1914 року практично всю Бельгію окуповано Німеччиною. Втім, франко-німецьке протистояння на Західному фронті затягнулось і переросло в позиційну війну, яка вимагала мобілізації всього населення і економіки. Невдачі Німеччини спонукали її союзника Італію відмовитись від зобов'язань по Троїстому союзу.

У цей же час на Східному фронті ситуація утворилась на користь Росії. Російські сили змогли зайняти Галичину і Буковину, які належали Австро-Угорщині. На Балканах Сербії вдалось витіснити австрійські війська, після чого події 1914 року розвивались досить мляво.

Після Жовтневої революції більшовицький уряд Росії, який прийшов до влади під гаслом закінчення війни, уклав 15 грудня з Німеччиною та її союзниками перемир'я. 3 березня 1918 року уклали Брест-Литовський мирний договір. Німеччина також підписала мирні угоди з Українською Народною Республікою та Румунією, ліквідувавши Східний фронт.

У вересні 1918 року війська Антанти звільнили територію Сербії, Албанії, Чорногорії, увійшли після перемир'я на територію Болгарії і вторглися на територію Австро-Угорщини. 30 жовтня перемир'я з Антантою уклала Туреччина, 3 листопада - Австро-Угорщина, 11 листопада - Німеччина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішла з життя 91-річна учасниця ОУН

28 червня 1919 року Німеччина була змушена підписати Версальський договір, складений державами-переможцями на Паризькій мирній конференції. Цей договір офіційно завершив Першу світову війну.

Зараз ви читаєте новину «102 роки тому Австро-Угорщина оголосила війну Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути