Ексклюзиви
пʼятниця, 10 жовтня 2014 14:44

10 фактів про найзагадковішого вченого в історії

10 фактів про найзагадковішого вченого в історії

10 жовтня 1731 року народився найзагадковіший учений у світі - Генрі Кавендиш.

Уявіть собі, що вас закрили в науковій лабораторії і сказали, що решту життя ви проведете тут. Більшість людей у таких умовах збожеволіли б. Однак це не стосується британського фізика Генрі Кавендиша, який свідомо обрав такий спосіб життя. Вашій увазі ми пропонуємо 10 фактів про цю таємничу особистість.

1. Генрі Кавендиш народився 10 жовтня 1731 року в Ніцці в сім'ї лорда Чарльза Кавендиша і леді Анни Грей, доньки першого герцога Кента Генрі Грея.

2. Початкову освіту Генрі разом зі своїм братом Фредеріком отримав вдома. Середню освіту брати здобули в академії Хакні. Генрі і Фредерік були першими членами сім'ї Кавендиш, закінчили академію Хакні. Згодом ця школа стала дуже популярною серед інших аристократичних родин.

3. Вісімнадцятирічним Генрі вступив до Кембриджського університету і, продовжуючи родову традицію, стає двадцяць першим членом сім'ї Кавендиш, що навчалися тут. Навчання в університеті, який увібрав у себе ідеї Ісаака Ньютона, сильно вплинуло на його світогляд. У 1753 році Генрі Кавендиш кидає навчання, так і не отримавши наукового ступня, щоб займатися наукою.

4.Кавендиш вів тихий і самотній спосіб життя. Навіть зі своїми служницями він спілкувався винятково записками. Як свідчать очевидці, щоб потрапити додому, він часто користувався чорним ходом.

5.Деякі сучасні лікарі (наприклад, Олівер Сакс) припускають, що Кавендиш страждав синдромом Аспергера, хоча він, можливо, був дуже сором'язливим.

6.Коло його спілкування обмежувався лише клубом Королівського суспільства, члени якого разом обідали.

7.Кавендиш колекціонував меблі тонкої роботи.

8.Кавендиш, незважаючи на свою замкненість, завжди допомагав знедоленим. Зокрема, він виписав чек на 10 тисяч фунтів одному зі своїх асистентів, який потрапив у нужду. На той час це була дуже велика сума.

9.Більшість наукових робіт Кавендиша були опубліковані аж у другій половині XIX століття, коли Джеймс Максвелл почав розбирати архів Кавендиша. Кавендиш проводив наукові експерименти, що на кілька століть випереджають свій час. Так, наприклад, він розрахував відхилення світлових променів, обумовлені масою Сонця, за 200 років до Альберта Ейнштейна.

10. Помирає Генрі Кавендиш у 24 лютого 1810 року. Згідно з заповітом, його було поховано у склепі без жодних упізнавальних знаків. Жодного достовірного портрету Герні Кавендиша не збереглося.

Зараз ви читаєте новину «10 фактів про найзагадковішого вченого в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути