понеділок, 14 січня 2013 18:39

У 1914-му прогнозували, що через 300 років Москва стане світовим торговельним портом
7

У 1914 році на замовлення кондитерської фабрики "Ейнем" був випущений цикл поштових листівок, на яких невідомий художник зображував, як, за його уявленнями, виглядатиме Москва в 22 і 23 століттях. Наводимо ці чудові картки. До речі, фантазували так само у той час і на заході.

Зима така ж, як при нас 200 років тому. Сніг такий же білий і холодний. Центральний Вокзал Земних і Повітряних Шляхів Сполучення. Десятки тисяч приїжджаючих і від'їжджаючих, усе йде надзвичайно швидко, планомірно і зручно. До послуг пасажирів – земля і повітря. Охочі можуть рухатися зі швидкістю телеграм.

На тлі неба струнко ковзають вагони підвісної повітряної дороги.

Ясний вечір. Луб'янська площа. Синяву неба креслять чіткі лінії аеропланів, дирижаблів і вагонів повітряної дороги. З-під площі вилітають довгі вагони Московського Метрополітену, про який при нас в 1914-му році тільки говорили. На мості над Метрополітеном ми бачимо стрункий загін доблесного російського війська, що зберегло свою форму ще з наших часів. У синьому повітрі ми помічаємо товарний дирижабль Ейнем, що літає в Тулу із запасом шоколаду для роздрібних магазинів.

Жваві, шумні береги великої судноплавної Москви-річки. Прозорими глибокими хвилями широкого торговельного порту мчать величезні транспортні і торговельні крейсери й багатоповерхові пасажирські пароплави. Увесь флот світу – винятково торговельний. Військовий скасований після мирного договору в Гаазі. У шумній гавані видно різнохарактерні костюми усіх народів земної кулі, бо Москва-річка зробилася світовим торговельним портом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верблюди, піраміди й бедуїни: що фотографували мандрівники у Єгипті 100 років тому?

Ми переносимося подумки в Петрівський парк. Алеї розширені до невпізнання. Давній Петрівський палац реставрується, і в ньому зосереджений Музей Петрівської епохи. Всюди б'ють, виблискуючи, чудові фонтани. Позбавлене мікробів і пилу, абсолютно чисте повітря розсікають дирижаблі і аероплани. Натовпи людей в яскравих костюмах 23 століття насолоджуються чудовою природою на тому ж місці, де, бувало, гуляли ми, пра-пра-прадіди.

Червона площа. Шум крил, дзвін трамваїв, ріжки велосипедистів, сирени автомобілів, тріск моторів, крики публіки. Мінін і Пожарський. Тіні дирижаблів. У центрі – поліцейський з шаблею. Боязкі пішоходи рятуються на лобному місці. Так буде років через 200.

Красива ясна зима 2259-го року. Куточок "старої" Москви, що веселиться, древній "Яр" як і раніше служить місцем широких веселощів москвичів, як було і при нас 300 з гаком років тому. Для зручності і приємності сполучення Санкт-петербурзьке шосе цілком перетворене на кристально-крижане дзеркало, по якому летять, ковзаючи, витончені аеросани. Тут же на маленьких аеросанчатах шмигають продавці гарячих аеросайок. І в 23 столітті Москва вірна своїм звичаям.

Театральна площа. Темп життя посилився в сто разів. Усюди блискавичний рух колісних, крилатих, пропелерних й інших апаратів. Торговий дім Мюр і Мерліз, що існував ще в 1846 році, нині розрісся до нечуваних розмірів, причому головні відділи його сполучені з повітряними залізницями. З-під бруківки вилітають численні мотори. Десь вдалині пожежа. Ми бачимо автомобільну пожежну команду, яка через мить припинить лихо. На пожежу ж поспішають біплани, моноплани і безліч повітряних прольоток.

Зараз ви читаєте новину «У 1914-му прогнозували, що через 300 років Москва стане світовим торговельним портом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути