Ексклюзиви
субота, 06 липня 2013 14:15

Справжній дуб Перуна встановлять під Києвом на Купала
7

Фото: Фото: Тарас Подолян
Отвори, в яких кріпилися щелепи вепра
Коріння дуба обпалене - сліди від давніх язичницьких вогнищ

7 липня у Національному музеї народної архітектури та побуту України у селі Пирогів відбудеться відкриття унікальної пам'ятки історії давніх слов'ян.

Ритуальний язичницький дуб, який пролежав на території музею більше 30 років, встановлять, закріпивши у вертикальному положенні.

Його випадково знайшли на березі Десни 1975 року. Завдяки тому, що вода у цій річці містить підвищений рівень йоду деревина збереглася добре. Часто його називають дубом Перуна. Науковці в один голос заявляють, що такого ритуального дерева, яке вціліло повністю і так добре збереглося, більше немає у світі.

Висота пам'ятки становить 9, 8 метри. Коріння обпалене, очевидно, що біля дерева давні погани проводили свої ритуали. Згори є квадратні отвори від дев'яти кабанячих щелеп, які колись кріпили на дереві. Нині вісім з них перебувають у Музеї історії міста Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна виставка розповідає про відкривача графіті на стінах Софії Київської

Щелепи передали музею у 1980 –х роках, коли дуб перевезли до Пирогова. З того часу унікальний експонат лежав під накриттям в лісочку біля дороги. Сучасна реконструкція буде здійснена за схемою, розробленою ще в перші роки після часу, коли знайшли дуб.

Цьогоріч науковці звернули увагу на зміни, які відбувалися зі стовбуром дуба: він вкривався зеленими плямами, тріщинами, почала відпадати кора. Однак, деревина пам'ятки в стовбурі зберегла міцність, що дозволяє проводити консерваційні заходи та переміщати артефакт. Тож питання про його гідне переміщення знову стало актуальним.

Нововстановлений експонат офіційно називають "Пам'ятка археології "Ритуальний дуб". Стоятиме між двома церквами, що однак не нестиме релігійного значення.

"Язичники ніколи біля мертвого дерева не проводили ритуалів. Вони завжди поклонялися живій природі. Так, вони обирали живий дуб  біля нього робили свої дійства. А це мертва деревина. Тому коли нам зараз закидають, що ми відроджуємо язичництво, то це є звичайним невіглаством. Це археологічна пам'ятка, яку треба показати людям приблизно так, як вона стояла", - розповіла вчений секретар музею у Пирогові Наталя Іванченко.

Зараз ви читаєте новину «Справжній дуб Перуна встановлять під Києвом на Купала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути