вівторок, 04 грудня 2012 11:09

Пекло на Землі: археологи знайшли прообраз підземного царства Аїда
7

Фото: Фото: dailymail.co.uk

Давньогрецькі печери розміром майже з чотири футбольні поля і з власним підземним озером можуть бути прообразом міфів про грецьке пекло, стверджують археологи.

Печера, під назвою Alepotrypa, що означає "затишне містечко", була прихована від людей протягом століть в бухті Дірос на півдні Греції, поки чоловік, який вигулював свою собаку, не знайшов крихітний вхід до печери в 1950 році. Сам вхід у печеру був завалений близько 5000 років тому.

Експерти вже кілька десятиліть займаються розкопками в печері і вірять, що сотні людей жили в Alepotrypa. Це робить печеру однією з найстаріших доісторичних пам'яток в Європі.

Археологи виявили в даний час інструменти, кераміку, вироби з обсидіану, срібла й міді, а також артефакти, які відносяться до неоліту, який почався в Греції близько 9000 років тому. Найважливішим відкриттям стало те, що печера використовувалася стародавніми мешканцями тих місць в якості кладовища, це наштовхнуло вчених на думку, що вона "надихнула" людей на створення легенди про підземний світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На півночі Греції знайшли давній сонячний годинник

Перший археолог, який займався розкопками в печері, припустив, що неолітичні жителі вважали, що ця печера була царством Аїда.

"Нескладно здогадатися, чому дослідник висунув цю гіпотезу. Печера дійсно нагадує описане в давньогрецьких міфах пекло. Тут є водойма, яка можливо стала прообразом ріки Стікс. Ця печера існувала на початку бронзового століття в мікенській Греції на зорі тієї епохи, коли складалися міфи про стародавніх героїв Греції", - сказав в інтерв'ю журналістам археолог Майкл Галатей.

"Ви повинні уявити собі місце, заповнене людьми зі смолоскипами, які проводжали в останню путь мертвих. Поховання і ритуали, які проводилися в цій печері дійсно створюють атмосферу підземного світу. Печера була свого роду місцем паломництва, тут ховали тільки шанованих людей", - додав він .

Довжина центральної зали печери понад 1000 метрів, тому археологам ще належить пройти довгий шлях, перш ніж вони вивчать весь вміст печери.

"Ми не знаємо, наскільки глибоко йде печера. Цілком імовірно, що в глибині ми знайдемо неандертальців", - додав археолог.

Зараз ви читаєте новину «Пекло на Землі: археологи знайшли прообраз підземного царства Аїда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути