неділя, 04 листопада 2012 19:05

94 роки ЗУНР: вояки Української галицької армії стрілялися з поляками за Львівську ратушу
16

Фото: ФОТО Павло Паламарчук

4 листопада у центрі Львова відтворювали історичні події листопада 1918 року. 94 роки тому була проголошена ЗУНР - Західноукраїнська національна республіка.

Із північної сторони ратуші відбулася театралізована військова реконструкція "Бій за столицю". Її основою було показати одну із сцен тодішніх подій, а саме локальну битву за міську ратушу.

Навколо периметру, де відбувалась битва, були поставлені дерев'яні перепони.

Вояків Української галицької армії грали члени товариства пошуку жертв війни "Пам'ять".

Польських вояків, а саме десятий штурмовий батальйон, відтворювали реконструктори із кам'янка-бузького військово-історичного клубу "Гренадер". Із військових атрибутів вояки УГА мали пушку. Поляки завойовували Львів за допомогою бронеавтомобіля. Проте після кількох сутичок сусіди України були розгромлені.

"Сутички на вулицях міста відбувалися між невеликими групами вояків, - розповів голова історичного клубу "Гренадер" Євген Забояркін. - В такий батальйон входило шість-сім чоловік. З них було два снайпери і гранатометчики, які мали сумки з гранатами. Такі підрозділи дієво знищували опорні пункти противника. Все спорядження ми використовуємо автентичне, натуральне. Форми шиємо на замовлення".

Подивитись на військовий бій зібралось близько двох тисяч львів'ян та туристів.

"Ми взагалі були в шоці, - розповіла туристка з Кривого Рогу Ганна Ощіпко. - Гуляли по центру, аж раптом вистріли роздалися. Не знали, що й до чого. Навіщо стріляють. Ми чули оповідки, що у Львові москалів розстрілюють. Ну розуміли, що жарти. Але в ту хвилину подумали, що це таки правда. Але потім нам люди розповіли, що тут відбувається. Цікаво було подивитися на цю битву. Раніше нічого подібного ми не бачили".

Зараз ви читаєте новину «94 роки ЗУНР: вояки Української галицької армії стрілялися з поляками за Львівську ратушу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути