середа, 18 листопада 2009 18:24

Знайшли засипане пісками перське військо

Автор: фото з сайту news.discovery.com
  Залишки перського війська під скелею в пустелі Сахара
Залишки перського війська під скелею в пустелі Сахара

Безліч кісток, коштовності та зброю знайшли італійські археологи в єгипетській частині пустелі Сахара. То виявилися залишки 50-тисячної армії перського царя й водночас єгипетського фараона Камбіза II. 2500 років тому вона зникла без сліду дорогою до оази Сіву, яку цар хотів завоювати. Грецький історик Геродот писав, що військо Камбіза потрапило в бурю. Перських воїнів засипало піском. Підтверджень цієї оповіді досі не було.

Під скелею 35 м завдовжки і 1,8 м заввишки археологи спочатку знайшли повний горщик піску й людські останки — сотні скелетів. За скелею і ховалися воїни Камбіза. Там також виявили бронзову зброю, наконечники стріл.

Камбіз почав правити у Перській імперії 530 року до Різдва Христового. Завоював столицю Єгипту Мемфіс. Фараон потрапив до нього в полон. Аби залякати єгиптян, Камбіз стратив 2 тис. знатних юнаків, зруйнував храми. Започаткував нову династію єгипетських фараонів.

Приблизно через 10 років після його загибелі наступний перський цар Дарій І зазнав військової катастрофи у Скіфії — на півдні сучасної України. На шляху просування персів скіфи спалювали врожай, отруювали криниці. Нібито під час вирішальної битви між військами скіфів і персів пробіг заєць. Він був символом багатства у скіфів. Уся їхня армія погналася за ним. Перси злякалися такого неочікуваного "нападу" й кинулися навтіки. Голодна й немічна армія Дарія повернулася додому через протоку Боспор.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли засипане пісками перське військо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути