пʼятниця, 23 листопада 2018 07:01

Володимир Короташ пережив Голодомор і воював в УПА

Автор: ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ Михайла Короташa
  2-річний Володимир Короташ стоїть на стільчику, за ним — батько Михайло та матір Ольга, 1928 рік
2-річний Володимир Короташ стоїть на стільчику, за ним — батько Михайло та матір Ольга, 1928 рік

На початку Голодомору 1932–1933-х Володимирові Короташу було 6 років. Він народився і жив у селі Роздол — тепер Голованівський район на Кіровоградщині.

— Родина була небагата, але працьовита. Мали в хаті і біля неї, — пригадує батькові розповіді син Михайло Короташ, 61 рік. — Коли настав Голодомор, рятувати сім'ю заходилася мати Ольга. Вона постійно переховувала їжу з місця на місце. Які тільки схованки не вигадувала, аби активісти не знайшли і не відібрали її. Коли вже не було нічого, то варила юшку з лободи. Голод був сильний, і від людей можна було всього очікувати. Боялися виходити з хат. Говорили, що викрадають серед білого дня людоїди. Та бригади ходили постійно — зі щупами. Все оглядали. Якось зайшли вони в одну хату, а там діти якраз обняли мисочку з якоюсь бовтанкою і хотіли поїсти. Ті взяли миску і викинули додолу. Все, що "нащупали" в хаті, забрали.

Володимир Короташ казав, що він зі своїм батьком вижив завдяки матері.

— Після голоду пішов він у школу і там приймали в піонери, — продовжує. — Пов'язали платок червоний на шию, а батько в той же день прострелив із рогатки портрет Лєніна на стіні. За те чуть всю сім'ю не вислали, але якось обійшлося.

Під час Другої світової війни Володимир Короташ вступив до Української повстанської армії.

— Побачене в дитинстві відбилося на його долі. Він бачив Голодомор — як люди вмирали, як забирали їжу. Це ж не так, як зараз, коли багато інформації — бери і читай. Тоді він сам дойшов до того, що ця влада — зло. Вступив у "Сотню Сталевого". Потім думав перейти на захід, але вирішив: "А хто ж тут буде?" І залишився.

1949-го за участь в УПА Володимира Короташа відправили до Воркути в табір суворого режиму "Речлаг". Працював на шахті №7. Створив підпільну групу, яка виготовила майже 500 гранат. Хотів влаштувати повстання і втекти. Але про це дізналася адміністрація, і його засудили до розстрілу. Перевезли до Вологди, де провів п'ять місяців в одиночній камері смертників.

Його вісім разів виводили й імітували розстріл. Після смерті Сталіна 1953-го вирок замінили на 25 років тюрми й концтаборів. Відправили до Казахстану. Там брав активну участь у Кенгірському повстанні в'язнів.

У січні 2014-го Володимир Короташ приїхав на Майдан у Київ. Підтримував і жертвував гроші для протестувальників. Помер 5 листопада 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Короташ пережив Голодомор і воював в УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути