середа, 28 жовтня 2009 17:58

Шведи знайшли британський підводний човен

На дні Балтійського моря біля узбережжя Естонії знайшли британський підводний човен, що зник понад 90 років тому. На борту служили три офіцери і 28 матросів. Це була одна із субмарин, що їх у Першу світову направив на Балтику тодішній перший лорд адміралтейства Вінстон Черчилль. Завдання — підтримати союзний царський флот й зірвати поставки залізної руди зі Швеції до Німеччини.

Підводний човен E18 вирушив із російського порту Ревель (нині Таллінн) увечері 25 травня 1916 року й узяв курс на захід. Наступного дня вступив у бій з німецьким кораблем і підірвав його торпедою. А через кілька днів, припускають, субмарина підірвалася на німецькій міні й затонула. Шведська компанія MMT її пошукам присвятила 10 років. Знайшли минулого тижня. 55-метровий підводний човен добре зберігся: на дні холодної Балтики, без кисню, затонулі судна іржавіють не так сильно, як в інших морях.

— Ми хочемо точно встановити, чому човен затонув, й віддати шану загиблим, розповівши світові їхню історію, — каже власник MMT.

На борту британських субмарин класу Е було тісно. Тут мали лише одне ліжко, в якому по черзі спали офіцери. Усі решта — де доведеться. Гальюн — туалет — у цих підводних човнах зазвичай замінювало відро. Знайдену Е18 одного разу обстріляв німецький літак, в момент, коли капітан вийшов на палубу справити нужду.

Під час Першої світової війни британські субмарини воювали найуспішніше. Один із підводних човнів класу Е, наприклад, за один день в жовтні 1915-го потопив чотири німецькі транспортні кораблі. Та Балтійське море небезпечне для субмарин: мілке, вхід у нього сильно звужується між Данією і Швецією. Лише в окремих випадках Е18 опускалася на свою максимальну глибину — близько 60 м.

Зараз ви читаєте новину «Шведи знайшли британський підводний човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути