Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2020 00:55

Співпрацю Кремля з Гітлером мав приховати термін "Велика вітчизняна війна"

Автор: ФОТО З САЙТА 2.memory.gov.ua
  Жителі Харкова вийшли до радянських солдатів на площу біля пам’ятника Тарасові Шевченку, серпень 1943 року
Жителі Харкова вийшли до радянських солдатів на площу біля пам’ятника Тарасові Шевченку, серпень 1943 року

8 травня в Україні відзначають День пам'яті та примирення, 9 травня — День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Заходи проводять під гаслом "1939–1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо". В ці дні минає 75 років від капітуляції Німеччини.

— Традицію відзначати перемогу над нацистами 9 травня успадкували від СРСР. Її формували "згори", розпорядженнями радянського керівництва. Помпезні паради, святкування, нагородження ветеранів почалися 1965-го — за 20 років після закінчення війни, — каже історик Вікторія Яременко, 41 рік. — У той період і творився міф "Великої вітчизняної війни" та культ перемоги.

Після розпаду Союзу, ­деякі країни залишили цю традицію, боячись замахнутися на сакральне.

Відзначення 8 травня переносить нас до європейських традицій. Більшість країн саме тоді відзначають День пам'яті та примирення.

— Акт капітуляції Німеччини підписали пізно ввечері 8 травня 1945-го. У Москві уже було 9 травня. Президія Верховної Ради СРСР видала указ, яким оголосила його Днем Перемоги.

У зміні дат немає зневаги чи применшення важливості події. Це спроба відійти від міфологізованої радянської традиції. В Росії її продовжують дотримуватися і нав'язують іншим. Якщо Україна так само дивитиметься на історію, вона потрап­лятиме під вплив кремлівської пропаганди.

День Перемоги ­відзначали на честь поразки нацистської Німеччини від Червоної армії у "Великій вітчизняній війні". В Україні цього терміну почали уникати, називаючи її радянсько-німецькою. Чому ця заміна важлива?

— "Велика вітчизняна війна 1941–1945" — це ідеологічне кліше, створене в СРСР. Воно мало підняти пригнічених репресіями та важким життям людей на протистояння з військами Гітлера. Ще її ніби порівнювали з Вітчизняною війною 1812 року з Наполеоном.

"Велика вітчизняна" мала приховати співпрацю Кремля з Гітлером на початку Другої світової війни — у 1939–1940-х. За її межами залишалися пакт Молотова-Ріббентропа — радянсько-­німецький договір, яким поділили сфери впливу в Європі, вступ Червоної армії в Польщу у вересні 1939 року, радянсько-фінська війна 1939–­1940-х. Солдатів, які воювали у Фінляндії, не називали ветеранами. Ними були лише учасники бойових дій після 22 червня 1941-го. Мовляв, СРСР вів тільки справедливу війну, його війська відстоювали батьківщину, не мали загарбницьких планів.

Протистояння СРСР із німцями — це фрагмент Другої світової війни. Важливий, з ключовими боями і переломними моментами. Але для України Друга світова почалася не 22 червня 1945-го, а 1 вересня 1939 року — коли Німеччина напала на Польщу. 120 тисяч українців у складі війська польського боролися з нацистами.

Частині українців важко відмовитися від радянської традиції 9 травня. Що може в цьому допомогти?

— У суспільстві немає симпатії до вшанувань 9 травня по-старому. Але й немає остаточної єдності проти цього. Тому й існує два дні, пов'язані з перемогою над нацизмом.

Міф "Великої вітчизняної війни" живучий. Бо до нього залучали кіно, музику й мистецтво. Вони додали емоційності святкуванням. Радянські фільми та пісні навіть на теперішньому телебаченні користуються попитом. Бо асоціюються з дитинством і молодістю. Як і паради, для багатьох. У радянській школі нам роздавали військову форму і шапки-будьоновки — ми їх страшенно не хотіли одягати. Співали пісню "Нам нужна одна победа, мы за ценой не постоим". Ще й мали крокувати, тому перед тим проходили муштру. Росія це все розвиває і воно набуває таких гротеск­них форм, яких навіть у СРСР не було.

Фактами переконати складніше. Книжки, а тим більше наукові, не охоплюють маси. Нещодавно видали працю "Війна і міф", але цього мало. Державна повинна виділяти кошти на якісні фільми. Брати за основу історії людей. Через них розповідати про війну, торкатися заборонених у СРСР тем.

Володимир Путін вважає, що СРСР переміг би Гітлера без України. Яка була роль українців у тій війні?

— Понад сім мільйонів воювали у складі Радянської армії, майже три мільйони — загинули. Ще стали жертвами п'ять мільйонів цивільних. Українська територія фактично повністю була окупована німцями, які використовували її ресурси. ­Міста і села знищили. Росія не зазнала таких руйнувань.

У тилу працювали українські науковці. Подалі від лінії фронту з наших земель вивезли заводи та підприємства. Українців нагороджували званнями Героїв СРСР. Путін не має права привласнювати перемогу. Це заслуга багатьох народів, які входили до Радянського Союзу, та союзників антигітлерівської коаліції — США і Великої ­Британії.

Чи не стане скасування Дня Перемоги відмовою від історичної пам'яті?

— Залишається чинним Закон України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні". Маємо День пам'яті 8 травня та День Перемоги 9 травня. Про скасування останнього говорили, але рішення не прийняте. Люди не готові до цього.

Відмова від Дня Перемоги не буде втратою. Йдеться не про забуття і безпам'ятство, а про відновлення історичної справедливості. Це відмова від гучних парадів. Згадувати, пам'ятати жертв і тих, хто пережив цю трагедію — наш обов'язок. Війна — це зло, трагічна сторінка, а не святкова.

10 мільйонів українців залишилися без житла після Другої світової війни. Матеріальні втрати українських земель тоді оцінили у $100 млрд. Вивезли понад 500 великих підприємств.

56 відсотків українців погоджуються з твердженням, що Радянський Союз відповідальний за початок Другої світової війни із Німеччиною. Не згодні з цим 24%, ще 20% не визначилися. Такі результати опитування фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 17–22 квітня.

Маршал Георгій Жуков не дозволив нести "прапор Перемоги" на параді

— Я зацікавився історією "прапора Перемоги" 2011-го. Тоді як по команді в наших містах і селах з'явилися люди з ними та георгіївськими стрічками, — розповідає письменник 72-річний Анатолій Пономаренко з Одеси. — У Львові була провокація, коли проросійські організації привезли радянський прапор до міста. Там почалися бійки і найжорстокіші сцени зняли представники російського телебачення. Показували, як нібито українці нищать пам'ять. Міліція сприяла провокаторам. Я звернув увагу на обличчя людей, які привезли прапори. Як писав Ісак Бабель: "О чем могут думать такие люди — выпить, закусить, дать кому-нибудь по морде". Ця пропаганда йшла з Росії, де "прапор Перемоги" визнали національною реліквією 2007-го.

Червоний стяг із серпом, молотом і зіркою в лівому верхньому кутку символізував прапор, встановлений над Рейхстагом у Берліні, який тоді був архівом і шпиталем, в травні 1945-го. Навколо нього виникло багато міфів. Розкручувати як символ Дня Перемоги стали в Росії після приходу до влади Володимира Путіна.

– Захоплювати колишню будівлю німецького парламенту в Берліні доручили 150-й дивізії. Політоргани взялися шукати двох кандидатів – росіянина та грузина. Обрали Михайла Єгорова і Мілітона Кантарію. Але вони воювали близько трьох місяців і не мали фронтових нагород. Їх перевели зі звичайної роти в підрозділ розвідки. Це означало, що їм було не обов'язково брати участь у повсякденних боях.

Бій за Рейхстаг розпочався вранці 30 квітня. Обрані солдати сиділи з прапором у штабі. Але серед вояків виявилися бажаючі відзначитися і вже до 15:00 два стяги висіли на колонах будівлі. Повідомлення про це дійшло до Кремля і його рознесли по світу інформагентства.

– Та німці відбили Рейхстаг і фотокореспонденти не побачили прапорів. Воєначальники злякалися, почали новий штурм і відправляли своїх солдатів із прапорами. Досвідченим вдалося дістатися і на дах. Під охороною взводу автоматників туди провели Єгорова і Кантарію. Вони загубили підготовлений стяг із гербом і вчепили звичайне червоне полотнище.

Потім командування вислало до Москви потрібний їм прапор. Коли під час репетиції Параду Перемоги маршал Георгій Жуков побачив його, то наказав відправити в архів. На ньому було написано "150 дивізія". Не сподобалося, що на "прапорі Перемоги" зазначили назву.

Зараз ви читаєте новину «Співпрацю Кремля з Гітлером мав приховати термін "Велика вітчизняна війна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути