четвер, 04 вересня 2008 19:30

Сочі заклали на землях роду Сача

 

Гірські народи Північного Кавказу, що населяли простір між Чорним і Каспійським морями, Російська імперія підкорювала майже 80 років.

"Росія намагалася впливати на нещасну країну, — писав про підкорення Кабарди німець Фрідріх Боденштенд 160 років тому, — за допомогою найдієвіших і найнадійніших засобів знищення народу: через розчленування — руйнуючи і розділяючи. Посіявши розбрат між кабардинськими племенами, вона ставала на бік слабшого, щоб мати право напасти на сильнішого. Вона зводила фортеці і ставила там російські гарнізони нібито для того, щоб захистити кабардинців від ворожих їм сусідів. А насправді для того, щоб самій закріпитися в цій країні".

Спротив горців Чечні й Дагестану в 1834—1859 роках очолив імам Шаміль. Його 40-тисячна армія протистояла 220-тисячній російській. Остання втратила понад 4 тис. офіцерів, зокрема 13 генералів, та 92 тис. солдатів. Шаміль протистояв також і аристократії гірських народів. Бо цей прошарок, аби зберегти свої привілеї, був найбільш податливий до угод із росіянами. Завдяки ідеям соціальної справедливості, які сповідував Шаміль, до його війська перейшло майже 2 тис. російських солдатів-утікачів. Зокрема, майже всі артилеристи в армії імама були росіянами.

У Кавказькій війні горці втратили приблизно третину своєї чисельності. Західний Кавказ — сучасний Краснодарський край Росії — спорожнів майже цілковито. Понад півмільйона черкесів та абазинців, що тут жили, на початку 1860-х відтіснили до чорноморського узбережжя, звідки турецькі судна їх забирали до Османської імперії. Майже 50-тисячний народ убихів, між черкесами й абхазами, увесь покинув свою батьківщину. На його землі нині стоїть місто Сочі — від князівського роду Сача, що володів цими околицями.

Війна за підкорення Кавказу закінчилася 21 травня 1864-го. Того дня в урочищі Красна Поляна неподалік нинішнього міста Адлера священики відслужили перед російськими військами вдячний молебень.

Дмитро ШУРХАЛО, Богдан ЗАВІТІЙ

Зараз ви читаєте новину «Сочі заклали на землях роду Сача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути