Ексклюзиви
середа, 10 серпня 2011 18:27

Слово "робот" з'явилося 90 років тому

— Учора в мене була прем'єра у Сіднеї. Це в Австралії, знаєте? — ніби між іншим казав чеський письменник Карел Чапек своїм друзям за кавою.

Ішлося про п'єсу "Р.У.Р". У ній уперше у світі прозвучало слово "робот". Так тоді 30-річний автор назвав механічних істот, які ззовні нагадували людей. Назву вистави розшифровували як "Розумні універсальні роботи". Дія розгорталася на фабриці, де виробляють "штучних людей". Прем'єра відбулася 1921-го у Празі. Упродовж кількох наступних років п'єсу поставили у більшості великих міст світу. Чапек отримав славу та статки. А слово "робот" увійшло до словників багатьох мов.

У чорнових варіантах п'єси письменник замість робота вживав "лабор". Його він утворив від латинського слова "labor", що перекладається як "робота". Проте назва авторові не подобалася, а нову ніяк не вдавалося вигадати. Якось його брат Йозеф, помітивши, що Карел знову зажурився із цієї причини, запропонував:

— Може, назвеш їх роботами?

Слово походило від словацького "robota" — "праця". А чеською воно означало "важка робота", "каторжна робота". Це цілком відповідало змістові п'єси, у якій роботи виконували замість людей усю найважчу або звичайну працю. Для цього їх наділили досконалими знаннями, навичками й бажанням служити людству. Натомість емоцій і власних прагнень — позбавили. За кілька десятиліть рабства роботи повстають проти своїх господарів і згодом винищують усіх людей на планеті.

1928-го в першому виданні "Оксфордського словнику англійської мови" при слові "робот" зазначалося, що його створив автор п'єси "Р.У.Р." Карел Чапек. Той одразу спростував інформацію — насправді творцем слова є його брат Йозеф. Й описав усю ту історію з вигадуванням назви для людиноподібних механізмів. Дружина Чапека акторка Ольга Шейнфлугова в мемуарах згадує, що за час роботи над п'єсою "Р.У.Р." її чоловік схуд, став нервовий. Ночами мучили страхіття, у яких механічні істоти нищили його улюблені місця й убивали рідних.

 

Механічна качка могла випорожнюватися

Перших роботів, вважають, накреслив Леонардо да Вінчі 1495 року. Він намагався розробити механічного лицаря, який може самостійно сідати, вставати, рухати ногами і руками, відкривати забрало. Щоправда, невідомо, чи вдалося вченому його виготовити.

Першого діючого робота створив 1738-го французький механік Жак де Вокансон. Його робот, який ззовні нагадував людину і мав такий самий зріст, міг грати на флейті 11 мелодій. Цей вчений виготовляв механічних качок із міді (на малюнку). Вони рухали крилами, шиєю і лапами, клювали корм і випорожнювалися. Складалися з понад тисячі деталей. Наступного робота зробив 1769 року німецький винахідник Фрідрих фон Кнаус. Його творіння тримало у руці перо й писало 107 різних слів.

 

Зараз ви читаєте новину «Слово "робот" з'явилося 90 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути